Έντυπη Έκδοση

Συνέδριο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗ

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Ιατρική της Αναπαραγωγής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», διοργανώνει από 19 ώς 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης η Μεσογειακή Εταιρεία Ιατρικής της Αναπαραγωγής, σε συνεργασία με τη Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία του Κεμπέκ, Καναδά.

«Ο έρωτας, όνομα ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, ενικού αριθμού, γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού, γένους ανυπεράσπιστου» ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ «Ο έρωτας, όνομα ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, ενικού αριθμού, γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού, γένους ανυπεράσπιστου» ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Μιλάμε με τον πρόεδρο της Μεσογειακής Εταιρείας Ιατρικής της Αναπαραγωγής, Αντώνη Μακρυγιαννάκη, καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Σκοπός του συνεδρίου;

«Διοργανώνουμε κάθε Σεπτέμβριο στην Κρήτη ένα διεθνές συνέδριο, στο οποίο έρχονται διακεκριμένοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν τις σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στο χώρο της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας στο χρόνο που πέρασε. Εφέτος έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με τη Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία του Κεμπέκ, Καναδά, και θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε τις επιστημονικές μας απόψεις Ευρωπαίοι και Καναδοί επιστήμονες»

- Η θεματολογία;

«Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν όλα τα σύγχρονα δεδομένα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η επίδραση του στρες στη γονιμότητα, η σύγχρονη αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και της αδενομύωσης, τα πρωτόκολλα πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας και οι πρόσφατες εξελίξεις στις επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης και τις καθ' έξιν αποβολές. Θα παρουσιαστεί η εμπειρία που υπάρχει στο Κεμπέκ από την επιτυχή εφαρμογή προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης με εμβρυομεταφορά ενός μόνο εμβρύου, διότι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας και εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ύπαρξη πολύδυμων κυήσεων, οι οποίες έχουν μεγάλη νοσηρότητα των νεογνών λόγω προωρότητας. Θα παρουσιαστούν σύγχρονα μοριακά δεδομένα για το σύνδρομο Down. Επίσης, θα αναπτυχθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου, η διατήρηση της γονιμότητας έπειτα από γυναικολογικό καρκίνο και η σύγχρονη αντιμετώπιση της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας».

- Οι ομιλητές;

«Στο συνέδριο προσκλήθηκαν για επιστημονικές ομιλίες είκοσι διακεκριμένοι επιστήμονες από δέκα χώρες του εξωτερικού: τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Μαυροβούνιο και την Κύπρο. Επίσης, προσκλήθηκαν τριάντα πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες από το σύνολο των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πάτρας και Θράκης)».

- Αναγκαία η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση;

«Η γοητεία της ιατρικής επιστήμης είναι ότι συνεχώς εξελίσσεται. Η συνεχής εκπαίδευση των ιατρών είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να προσφέρουν στους ασθενείς τους την καλύτερη θεραπευτική λύση. Για το λόγο αυτό, εκτός από τις επιστημονικές ομιλίες, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, θα υπάρξουν και "επιστημονικές αντιπαραθέσεις" σε αμφιλεγόμενα θέματα Μαιευτικής και Γυναικολογίας ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες. Θα αναπτυχθούν τα δεδομένα που συνηγορούν υπέρ και κατά της χειρουργικής αντιμετώπισης των ινομυωμάτων και της ενδομητρίωσης πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση, θα γίνει παρουσίαση περιστατικού και θα ακολουθήσει διεξοδική συζήτηση από ειδικούς από όλο το κόσμο».

- Η Εταιρεία;

«Πριν από 14 χρόνια, μία ομάδα νεαρών μαιευτήρων-γυναικολόγων, που έκαναν μετεκπαίδευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Λονδίνο, μοιράζονταν τις ανησυχίες τους για την ιατρική εκπαίδευση στις χώρες της Μεσογείου. Οι νεαροί γιατροί προέρχονταν από διάφορες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο: την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία και την Τουρκία. Συζητώντας και εμβαθύνοντας στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης της Βρετανίας, θεώρησαν ότι θα έπρεπε να υπάρξει κάποιος εξειδικευμένος εκπαιδευτικός φορέας και για τις χώρες της Μεσογείου, ο οποίος θα παρείχε στους μαιευτήρες-γυναικολόγους όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο. Κάπως έτσι "γεννήθηκε" η ιδέα για την ίδρυση της Μεσογειακής Εταιρείας Ιατρικής της Αναπαραγωγής (Mediterannean Society for Reproductive Medicine, MSRM) από εμένα, τον Luciano Nardo, τον Hassan Sallam, τον Juan Antonio Gracia-Velasco και τον Timur Gurgan και το 2002 κάναμε το πρώτο συνέδριο στην Ταορμίνα της Σικελίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Γυναικολογία
Ανθρώπινα
Πρόσωπα
Συνέδρια
Συνεντεύξεις