Έντυπη Έκδοση

Ενα Φόρουμ για τις συμμαχίες και την ανατροπή

Στη συμμαχία δεν έχουν θέση πολιτικές δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται «κεντρο-αριστερές», αλλά στην πράξη έχουν προσδεθεί στο άρμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα πολιτικό Φόρουμ όπου θα συμμετέχουν κοινοβουλευτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και κόμματα ή πολιτικές κινήσεις, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, η «Κοινωνία Πρώτα», το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, το ATTAC, η Αριστερή Προοπτική, οι Νέοι Σοσιαλιστές, η Κοινωνική Συμφωνία, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές και προσωπικότητες όπως ο Στέλιος Κούλογλου, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.

Ο κατάλογος αυτός αναδεικνύει το εύρος των δυνάμεων, που, παρά την πολυμορφία τους, συγκλίνουν σε ορισμένες διαπιστώσεις: η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, υπό την καθοδήγηση της τρόικας, οδηγεί την κοινωνία στη συντριβή και την οικονομία στη διάλυση. Ολοι επίσης πιστεύουμε στην αναγκαιότητα δομικών μεταρρυθμίσεων. Οχι βέβαια στις κυβερνητικές «απορρυθμίσεις», που απατηλά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος μετονομάζουν μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε σε τομές με κοινωνικό, δημοκρατικό, προοδευτικό περιεχόμενο, στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στο οικονομικό μοντέλο. Ο καθένας βέβαια έχει και διακριτές απόψεις, αποχρώσεις, ακόμα και διαφωνίες με τους υπολοίπους. Η πρόκληση όμως που αντιμετωπίζουμε (η προοπτική μιας ολοσχερούς κοινωνικής συντριβής) μας θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες μας.

Η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται μια νέα πολιτική, κοινωνικής σωτηρίας, η οποία θα γίνει πράξη με την ευρύτερη συμμαχία προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι ο πολιτικός χώρος που αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντροαριστερός» έχει ως φυσικό σύμμαχο την Αριστερά και προφανώς έχει θέση στη συμμαχία που αναφέραμε. Είναι όμως αυτονόητο ότι σ' αυτή τη συμμαχία δεν έχουν θέση πολιτικές δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται «κεντροαριστερές», αλλά στην πράξη έχουν προσδεθεί στο άρμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στο Φόρουμ θα εκφραστούν φορείς και προσωπικότητες για την προοπτική μιας προοδευτικής συμμαχίας για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και την προώθηση συνεκτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης λογικά διεκδικεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τον κεντρικό ρόλο. Του ανήκει. Ταυτόχρονα διαπιστώνει με ρεαλισμό ότι το τεράστιο έργο της εξόδου από την κρίση απαιτεί πολύ περισσότερες δυνάμεις, ακόμα και απ' αυτές που μπορούν να συγκροτήσουν μια κομματική αυτοδυναμία στη Βουλή. Από την πλευρά τους, οι άλλοι φορείς παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι σε βασικές αρχές τους, που στοιχειοθετούν την πολιτική τους ταυτότητα, και διεκδικούν να ενσωματωθούν στο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Οσον αφορά την «Κοινωνία Πρώτα», φιλοδοξούμε, με τον σημερινό μικρό μας όγκο, να διαδραματίσουμε ένα ρόλο «καταλύτη» στη διαμόρφωση αυτής της ευρύτερης συμμαχίας. Εξ ου και η πρωτοβουλία του Φόρουμ της 17ης Σεπτεμβρίου. Η «Κοινωνία Πρώτα» θα μπορούσε να αποκαλεστεί και «κόμμα των διαγραμμένων». Σε ένα πεδίο πολιτικά ρευστό, ενίοτε και βαλτώδες, η προσωπική μας προσήλωση στις δεσμεύσεις απέναντι στους ψηφοφόρους μάς έφερε σε σύγκρουση με κομματικούς μηχανισμούς. Δημιουργώντας την «Κοινωνία Πρώτα», επιλέξαμε, όχι να δημιουργήσουμε ένα κλασικό πυραμιδικό κόμμα, αλλά έναν ελεύθερο πολιτικό χώρο σκέψης και δράσης. Για το λόγο αυτό, εξαρχής ελκύστηκαν από την πρωτοβουλία μας άνθρωποι έντονα πολιτικοποιημένοι, αλλά όχι υποχρεωτικά και έντονα κομματοποιημένοι.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι ελπίδες που τροφοδότησαν τη δημιουργία της «Κοινωνίας Πρώτα», δυναμώνουν. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγους μήνες, να μας προτείνει μια συνεργασία για την εκλογική μάχη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, συνέκλινε και με τη δική μας αντίληψη για τις συμμαχίες. Παρά τις αναμενόμενες αρχικές δυσκολίες, η συνεργασία αυτή λειτούργησε αποτελεσματικά και έφερε θετικά αποτελέσματα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν στη συνέχεια άλλες κοινές δράσεις, με διάφορες δυνάμεις, ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, για την προστασία των παραλιών και των δασών μας. Παρατηρούμε επίσης θετικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, όπως η ξεκάθαρη τοποθέτηση πολλών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, οι εξελίξεις στους Οικολόγους Πράσινους και σε πολλές άλλες κινήσεις.

Το Φόρουμ που διοργανώνουμε στις 17 Σεπτεμβρίου εντάσσεται σε αυτή την πορεία. Οι όροι μιας ευρύτερης συμμαχίας θα πρέπει να διαμορφωθούν υπό το φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου και στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις