Έντυπη Έκδοση

Προς το Σχολείο τού Αύριο...

**Από κείμενο του Γιάννη Ζαμπετάκη στο: www.thepressproject.gr

«Είναι τούτες οι μέρες, κάθε χρόνο, οι τελευταίες της θερινής ραστώνης, που μου φέρνουν πάντα στο νου σκέψεις σχετικά με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με τα όνειρα των μαθητών στις τάξεις που γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες, τα σκονάκια των φοιτητών στα αμφιθέατρα που γίνονται όλο και πιο βρόμικα και τις πανελλήνιες εξετάσεις, που γίνονται όλο και πιο ελιτίστικες και καραδοκούν πάντα μετά από 8-9 μήνες ως δαμόκλειος σπάθη ονείρων, θέλω και φιλοδοξιών.

Είναι αυτές οι μέρες που πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται κάθε χρόνο τι θα συμβούλευα τα βλασταράκια μου, τα παιδιά μου στο Πανεπιστήμιο, τους φίλους για το τι να κάνουν στη μνημονιακή Ελλάδα που να αξιοποιεί τις γνώσεις τους μεν αλλά και να έχει και ένα (σχετικά) σίγουρο εισόδημα δε.

(...) Και αντί λοιπόν να σχεδιάσουμε μαθήματα στα ΑΕΙ που να δίνουν τέτοια εφόδια στα παιδιά μας (μια σχετική μου πρόταση πριν από λίγους μήνες στο Τμήμα Χημείας που υπηρετώ για νέο μάθημα τυποποίησης και εξαγωγής τροφίμων απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι "ξεφεύγει από τα όρια της Χημείας"! Φευ!) ασχολούμαστε με πράγματα και γνώσεις ξεπερασμένες. Δεν είναι ξεπερασμένη η διδασκαλία των γερμανικών στην πέμπτη τάξη δημοτικού όταν σήμερα τα παιδιά μας χρειάζονται κινέζικα, αραβικά και ισπανικά; Δεν είναι ξεπερασμένη η διδασκαλία "στεγνών" μαθημάτων στα ΑΕΙ χωρίς στοιχεία επιχειρηματικότητας για να μπορούν οι αυριανοί απόφοιτοι των ΑΕΙ να σταθούν στα πόδια τους και να φτιάξουν μια δική τους εταιρεία εξαγωγής τροφίμων ή αγροτουρισμού;

Αλλά για να στήσουν μια τέτοια εταιρεία, θα πρέπει να περάσουν από μια τράπεζα και να ζητήσουν ένα δάνειο! Και εκεί θα τους πουν (...) "έχετε εταιρεία με 3 ισολογισμούς ή μιλάμε για νέα εταιρεία; αν μιλάμε για νέα εταιρεία, το επιτόκιο είναι πολύ υψηλότερο", "έχετε ακίνητο προς υποθήκευση στο όνομά σας;", "έχετε business plan;" και άλλα σχετικά. Με τέτοιες προϋποθέσεις, κανένας νέος πτυχιούχος δεν θα είναι σε θέση να πάρει ποτέ δάνειο και να στήσει τη δική του επιχείρηση (...)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο