Ηλεκτρονική Έκδοση

Ολάντ: Κανένας χρόνος για χάσιμο στο Ιράκ - Παγκόσμια απειλή το Ισλαμικό Κράτος

Συμφώνησαν και για στρατιωτικά μέσα κατά των τζιχαντιστών

Τελευταία ενημέρωση:

Να στηρίξουν «με όλα τα αναγκαία μέσα», ακόμα και στρατιωτικά, τον αγώνα της ιρακινής κυβέρνησης κατά του Ισλαμικού Κράτους δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα περίπου 20 χώρες στη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου. Ο Φρανσουά Ολάντ διαμήνυσε ότι η σύσκεψη έχει τη σύμφωνη γνώμη της ιρακινής ηγεσίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθύνοντας έκκληση στους εταίρους της χώρας του να σταθούν «ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας».

«Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού δήλωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για το Ιράκ, αλλά επίσης για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας...Δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν με όλα τα αναγκαία μέσα τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένης της κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας», αναφέρει το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.

 
"Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο" απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, είπε νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος και κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν "με κάθε τρόπο" τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.
 
"Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας. Και για τη Γαλλία, αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα" σχολίασε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη της Διάσκεψης.
   
Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών. "Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση- εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη", προειδοποίησε ο ιρακινός πρόεδρος. Εξήγησε τέλος ότι η Βαγδάτη ζητεί μία επέμβαση "σε επιμελητειακό επίπεδο, καθώς και μία επέμβαση με στρατιωτικά μέσα".
 
Παράλληλα ζήτησε από τις αραβικές χώρες να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να σταματήσουν οι πηγές χρηματοδότησης προς τους τζιχαντιστές, ακόμα και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
 
Στη σύσκεψη παίρνουν μέρος -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι 10 αραβικών χωρών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο βρεττανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενώ το Ιράν δεν προσεκλήθη. Ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών  δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" και των τζιχαντιστών είναι η ενίσχυση των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Γαλλία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ιράκ
Βρετανία