Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

Νέα Λαμπεντούζα στη Μεσόγειο

Δεκάδες μετανάστες αγνοούνται από το απόγευμα της Κυριακής όταν βυθίστηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών το σκάφος με το οποίο προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Ο εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού έκανε λόγο για δεκάδες σορούς που επιπλέουν στη θάλασσα αλλά ήταν αδύνατο να περισυλλεγούν καθώς δόθηκε προτεραιότητα-πριν νυχτώσει- στον εντοπισμό των επιζώντων. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι διασώθηκαν 36 άνθρωποι σε σύνολο 250 επιβαινόντων.

Το πλοίο βυθίστηκε κοντά στην Τατζούρα, ανατολικά της Τρίπολης. Από το 2011 οπότε ξεκίνησε η πολιτική αναταραχή και η ανατροπή Καντάφι στη Λιβύη δεκάδες μετανάστες- και από άλλες αφρικανικές χώρες- αναχωρούν με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές πάνω σε ξύλινες βάρκες γεγονός που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, έχει πολλαπλασιαστεί το μεταναστευτικό ρεύμα.
 
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, η ακτοφυλακή δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ανακόψει αυτό το ρεύμα ούτε και τα μέσα να εντοπίσει επιζώντες και επαφίεται κυρίως στη βοήθεια από παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη.
 
Περισσότεροι από 100 μετανάστες από αφρικανικές χώρες έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μέσω Λιβύης.
 
Μέχρι και 500 άνθρωποι αγνοούνται έπειτα από τη βύθιση πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IMO).

Δύο Παλαιστίνιοι που διασώθηκαν την Πέμπτη από ιταλικό εμπορικό πλοίο μετά το ναυάγιο δήλωσαν ότι στο πλοίο επέβαιναν 500 άνθρωποι και ότι οι διακινητές προκάλεσαν σκοπίμως τη βύθιση του πλοίου.

 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα