Ηλεκτρονική Έκδοση

Χάνει λάδια η παγκόσμια οικονομία

Χαμηλώνει τον πήχυ ο ΟΟΣΑ

Προς τα κάτω αναθεώρησε ξανά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των πιο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη ο ΟΟΣΑ, εντείνοντας τις πιέσεις ενόψει της συνόδου της ελίτ του G20 αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία. Εξασθενεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενώ η ευρωζώνη αποτελεί την πιο ανησυχητική απειλή στη σκιά της αστάθειας στις αναδυόμενες αγορές ελέω κινέζικου “φρένου” που βαραίνει διεθνώς.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και αυτό ενέχει τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης στασιμότητας, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Assessment).

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επί τα χείρω τον στόχο ανάπτυξης των μελών του στο 0,8% για το 2014 και στο 1,1% για τον επόμενο χρόνο. Στην προηγούμενη έκθεση του Μαΐου, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη 1,2% για το 2014 και 1,7% για τον επόμενο χρόνο.

Για την αμερικανική οικονομία αναμένεται ανάπτυξη 2,1% φέτος, έχοντας προβλέψει 2,6% τον Μάιο, ενώ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις 0,8%, από το 1,2% που αναμενόταν τον Μάιο. Η μεγαλύτερη περικοπή των εκτιμήσεων αφορά την Ιταλία, για την οποία αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί 0,4% το 2014 έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,5% τον Μάιο.

Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και το 2015, η Γαλλία με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το 2015.

Η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,1% και 2,8%, αντίστοιχα. Η καναδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,3% φέτος και 2,7% το 2015, ενώ η ιαπωνική οικονομία αναμένεται, υπό την επίδραση της συνεχιζόμενης νομισματικής στήριξης, να αναπτυχθεί 0,9% και 1,1%, αντίστοιχα.

Η κινεζική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει τη συντεταγμένη προσαρμογή της σε υψηλούς αλλά πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης (7,4% φέτος και 7,3% το 2015). Η ανάπτυξη στην Ινδία προβλέπεται να ενισχυθεί, ενώ η Βραζιλία προβλέπεται να έχει μία περιορισμένη ανάκαμψη μετά την ύφεση.

Ενόψει της συνόδου της G20, “οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να υιοθετήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης και της οικονομικής ανάπτυξης, ενόψει του αποπληθωριστικού κινδύνου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ” αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

“Δεδομένων των προβλέψεων για χαμηλή ανάπτυξη και του κινδύνου περαιτέρω μείωσης της ζήτησης εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά σε μηδενικά επίπεδα ή γίνει αρνητικός, ο ΟΟΣΑ συστήνει περισσότερο νομισματική στήριξη για την ευρωζώνη" αναφέρει ξεκάθαρα η ανακοίνωση του ΟΟΣΑ και συμπληρώνει: "Τα τελευταία μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ευπρόσδεκτα, αλλά χρειάζονται κι άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης”.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί ακόμη περισσότερο απογοητευτική το 2014 και το 2015, λόγω συγκεκριμένων ρίσκων που περιλαμβάνουν διαμάχες στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, το δημοψήφισμα της Σκωτίας και την πιθανότητα μεγάλων μετατοπίσεων των χρηματοπιστωτικών ροών και των απότομων συναλλαγματικών κινήσεων, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που αναμένεται τον επόμενο χρόνο.

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση στο Παρίσι, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και λειτουργών ως Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΟΟΣΑ κ. Ριντάρο Ταμάκι δήλωσε: «Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ανομοιόμορφα και με συγκρατημένους μόνο ρυθμούς. Έτσι, η ανάπτυξη του εμπορίου παραμένει υποτονική και οι συνθήκες στις αγορές εργασίας των κύριων αναπτυγμένων οικονομιών βελτιώνονται μόνο βαθμιαία, με πάρα πολλούς ανθρώπους να μη μπορούν ακόμη να βρουν καλές θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η συνεχιζόμενη αδυναμία να δημιουργηθεί μία ισχυρή και ισόρροπη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς υπογραμμίζει το επείγον της ανάληψης φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων».


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΟΣΑ
Κίνα
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΗΠΑ
Οικονομική κρίση