Ηλεκτρονική Έκδοση

Σημίτης: Στροφή 180 μοιρών για να μείνουν στην εξουσία

Κριτική συνολικά στο πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι ο κομματικός λόγος καταντά γενικόλογος και αφηρημένος λόγω της πολυσυλλεκτικότητας των κομμάτων, κατηγορώντας τη ΝΔ για την περίοδο 2004- 2009 για “τεράστια σπατάλη πόρων”, και αφήνοντας συγχρόνως αιχμές για τον Γ.Παπανδρέου, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από το βήμα του “Athens Forum 2014: Democracy under pressure”.

Αναφορικά με το θέμα του συνεδρίου, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η οικονομική κρίση είχε χωρίς αμφιβολία αρνητική επίδραση στη λειτουργία της Δημοκρατίας, κάτι που, όπως είπε, το αποδεικνύουν ο αριθμός των ανέργων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα και την Ισπανία, η αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων και ο εκτεταμένος περιορισμός των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο Κ. Σημίτης έριξε τα βέλη του κατά της ΝΔ λέγοντας ότι παράδειγμα της διασύνδεσης πολιτικής και οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα “υπήρξε η τεράστια σπατάλη πόρων κατά το διάστημα 2004- 2009 για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς”. «Ήταν μια από τις αιτίες του εκτροχιασμού. Κύρια αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη υπήρξε επίσης η πολιτική απροθυμία ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών από τα κράτη- μέλη και την ΕΚΤ” σημείωσε.

Από την κριτική του όμως δεν ξέφυγε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς αναφέρθηκε στο περιβόητο “λεφτά υπάρχουν”. Όπως είπε : “Τα κόμματα μπορεί να κάνουν και στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους για να διατηρηθούν στην εξουσία”. “Το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε, “αποτελεί η στάση της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο και τη σταθεροποιητική πολιτική. Αφού τα κατήγγειλε, τα εφάρμοσε χωρίς δισταγμούς ως κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε το 2009, ότι λεφτά υπάρχουν για βελτίωση εισοδημάτων και κοινωνικές παροχές, για να ανακοινώσει αφού ανέλαβε την εξουσία ότι τα λεφτά δεν υπάρχουν και η χώρα χρειάζεται διεθνή βοήθεια”.

“Η στάση αυτή των κομμάτων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της Δημοκρατίας. Είναι η αιτία οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων και της υστέρησης της χώρας μας” ανέφερε ακολούθως και σχολίασε ότι η σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που αμφισβητούν το δημοκρατικό πολίτευμα, όπως η Χρυσή Αυγή, το «ελληνικό νεοφασιστικό κόμμα», είναι «απόρροια των λαϊκιστικών τακτικών των παραδοσιακών κομμάτων που εφαρμόστηκαν ανενδοίαστα από το 2004 και μετά».

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
ΠΑΣΟΚ