Ηλεκτρονική Έκδοση

Βενιζέλος: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην προγραμματική συμφωνία

Την ανάγκη για θεσμικές λύσεις επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και αυτό το ζήτημα.

«Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά, ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα, χρειάζονται θεσμικές λύσεις» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτές, τόνισε, ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος «είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει (δε) να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα, που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας».
 
«Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κι άλλα θέματα όταν έρθει η ώρα», κατέληξε.
 
Κύριο θέμα των συνομιλιών Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν ο συντονισμός της εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση.
 
«Υπάρχει μια κούραση, βέβαια, στον λαό, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς προσπάθειας και θυσιών και τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα θετικά χειροπιαστά αποτελέσματα, για αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. 
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της Μεταπολίτευσης, τον ρόλο της δημαγωγίας, παροχολογίας».
 
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ «κατώτερη των περιστάσεων» που «υποτιμά τις θυσίες και αγωνίες του λαού» και πρόσθεσε: «εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή».
 
Σημείωσε ότι «χρειάζεται μια εθνική διαπραγμάτευση, μια εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας, που πρέπει να σεβόμαστε», γιατί «όταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντι της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η διαπραγμάτευση, έχουμε μια εικόνα άνιση και ψευδή και μπορεί έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως έθνος».
 
Όταν ρωτήθηκε για την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που φαίνεται να ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι αυτές είναι αλλαγές διαρθρωτικές, που τις θέλουν οι πάντες «και πάνω σε αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες, ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα που δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της χώρας».
 
Σημείωσε, επίσης, ότι «αυτός είναι ένας διάλογος πολιτικός και τεχνοκρατικός που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα» και εξέφρασε  αισιοδοξία ότι «μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας», διότι η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει, όπως είπε, πολύ σημαντικά, οφθαλμοφανή δημοσιονομικά και τεράστια διαρθρωτικά επιτεύγματα.
 
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κόπωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «οι Κ.Ο. έχουν τη δημοκρατική υποχρέωση -και μιλάω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά φαντάζομαι αυτό ισχύει για κάθε Κ.Ο. συγκυβερνώντος κόμματος- να επικοινωνούν με τον λαό, να αφουγκράζονται την αγωνία του πολίτη και να τη μεταφέρουν στην κυβέρνηση και τη Βουλή και αυτό κάνουν».
 
Στη σύσκεψη στο Μαξίμου οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε στο Μιλάνο στο πλαίσιο του άτυπου ΕΚΟΦΙΝ, ενώ ο κ. Βενιζέλος συζήτησε με τον πρωθυπουργό και θέματα εξωτερικής πολιτικής ενόψει τις Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στη Μαδρίτη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Τρόικα
Κυβέρνηση
Εκλογικός Νόμος
Για το ίδιο θέμα
Σενάρια κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών από Βενιζέλο