Ηλεκτρονική Έκδοση

Καλαμάτα: Ανησυχία για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας

Σχέδια συρρίκνωσης της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας καταγγέλλει ο σύλλογος πασχόντων της εν λόγω πάθησης στο νομό Μεσσηνίας, εκφράζοντας την αγωνία τους. «Δεν τίθεται θέμα» απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία έχουν κοινοποιήσει τόσο στη δίοικηση του νοσοκομείου όσο και στην αρμόδια υγειονομική περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας αλλά και την ελληνική ομοσπονδία θαλασσαιμίας, επιχειρουνται χωροταξικές αλλαγές στη Μονάδα, ερήμην τους.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν στην επιστολή, ήδη η λειτουργία του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας, από το οποίο εξυπηρετούνται περίπου 40 άτομα, έχει επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες κατηγορίες ασθενών με αιματολογικές παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς, αφού όπως προσθέτουν δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα ή μονάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στην προβλεπόμενη αίθουσα αναμονής της Μονάδας στεγάζεται νοσηλευτικό προσωπικό και για τις ανάγκες των ασθενών διατηρήθηκε ως χώρος αναμονής μια βεράντα.

Σημειώνουν, άλλωστε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, καθώς όπως αναφέρουν πριν από περίπου 10 χρόνια είχε γίνει και πάλι “μια προσπάθεια χωροταξικών αλλαγών ώστε να συρρικνωθεί ο χώρος των μεταγγίσεων”, αλλά σταμάτησε με παρέμβαση της αρμόδιας 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

“Κατόπιν συνάντησης με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Γεώργιο Μπέζο μας επιβεβαίωσε την πρόθεση για μελλοντική ολική αναδιάταξη των χώρων της Μονάδας. Εμείς ως σύλλογος διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις αλλαγές που επιχειρείτε να κάνετε και θεωρούμε ότι στόχος είναι η περαιτέρω συρρίκνωση και μάλιστα με πλάγιο τρόπο θέτοντας τετελεσμένα με την εκπόνηση μελετών κλπ”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Σε επικοινωνία που είχε η “Ε” με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γεώργιο Μπέζο, εκείνος απάντησε ότι “δεν υφίσταται κανένα θέμα χωροταξικής αναδιάρθρωσης στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας”, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι “υπήρχε μια σκέψη”, στο πλαίσιο της προσθήκης ενός ορόφου πάνω από την Ψυχιατρική αλλά με στόχο, όπως είπε, να μεγαλώσει ο χώρος της Μονάδας. Στο μεταξύ πρόσθεσε ότι “κάναμε μια κουβέντα χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο” και ότι του εκφράστηκαν οι επιφυλάξεις των πασχόντων.

Σε ερώτηση για το θέμα που είχαν απευθύνει τον Αύγουστο τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι : "Στην Μονάδα του νοσοκομείου της Καλαμάτας όπου εξυπηρετούνται τριάντα πέντε (35) ασθενείς (και σε περιόδους αιχμής 40 και πλέον) τονίζεται η έλλειψη ιατρικής κάλυψης, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν, τα οποία έχουν αναφερθεί από τον σύλλογο και από τον υπεύθυνο γιατρό της Μονάδας, με κυριότερο αυτό της έλλειψης υπεύθυνου καρδιολόγου όπου οι ασθενείς αναγκάζονται και καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς γιατί οι καρδιολογικές επιπλοκές στην μεσογειακή αναιμία είναι η πρώτη αιτία θανάτου."

Γ.ΣΑΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Μεσογειακή αναιμία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης