Ηλεκτρονική Έκδοση

Κάμερον: «Επώδυνο διαζύγιο» το «ναί» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

Τελευταία ενημέρωση:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε, ότι η νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα σημάνει ένα «επώδυνο διαζύγιο» με σοβαρές συνέπειες.

Ντ. Κάμερον. Φωτογραφία: CARL COURT / AFP Ντ. Κάμερον. Φωτογραφία: CARL COURT / AFP «Αν η Σκωτία ψηφίσει “ναι”, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαιρεθεί και θα πάρουμε ξεχωριστούς δρόμους για πάντα», υπογράμμισε ο Κάμερον σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη και συναισθηματική ομιλία από το Αμπερντίν, λιμάνι της Σκωτίας, στην τελευταία του προσπάθεια να αποφευχθεί η διαίρεση της χώρας. «Η ανεξαρτησία δεν θα είναι ένας δοκιμαστικός χωρισμός, θα είναι ένα επώδυνο διαζύγιο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι δυνατή μια επιστροφή, μια δεύτερη ευκαιρία». 

«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία σκοπεύουν να ψηφίσουν “ναι”», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Γνωρίζω επίσης ότι το στρατόπεδο του “ναι” παρουσιάζει μια Σκωτία η οποία θα είναι καλύτερα σε όλα τα επίπεδα (όταν είναι ανεξάρτητη). Όμως όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συχνά αυτό συμβαίνει γιατί έτσι είναι», προειδοποίησε ο Κάμερον. Η νίκη του “ναι” θα είναι ένα «επώδυνο διαζύγιο».

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μοιραζόμαστε πια το ίδιο νόμισμα, οι ένοπλες δυνάμεις μας τις οποίες συγκροτήσαμε από κοινού στη διάρκεια αιώνων θα διαχωριστούν», εξήγησε. «Αν το “όχι” κερδίσει την Πέμπτη, αυτό θα σημάνει την έναρξη ενός τεράστιου και άνευ προηγουμένου προγράμματος μεταβίβασης εξουσιών», επεσήμανε ο Κάμερον.

«Είμαστε καλύτερα μαζί», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της εκστρατείας του “όχι”. «Ψηφίστε για να παραμείνουμε μαζί, ψηφίστε για να σώσετε το Ηνωμένο Βασίλειό μας», είπε ο Κάμερον.

 

Στήριξη από ΗΠΑ
   
Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια Βρετανία «ενωμένη και ισχυρή», δήλωσε τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
 
«Η απόφαση ανήκει στους Σκωτσέζους», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοψήφισμα. Όμως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η Βρετανία να είναι ένας «ισχυρός, σθεναρός και ενωμένος» εταίρος, επεσήμανε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας τη φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούνιο από τις Βρυξέλλες.
 
Όταν ρωτήθηκε επανειλημμένα για το θέμα στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου σήμερα, ο Έρνεστ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του λαού της Σκωτίας την Πέμπτη», υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα σεβαστεί το δικαίωμα των Σκοτσέζων να «ψηφίσουν χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».
 
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και των αντιπάλων της θα είναι στήθος με στήθος.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία