Έντυπη Έκδοση

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Τελευταία άμυνα στον ΣΥΡΙΖΑ

Για διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην τελευταία απόπειρα για αναστροφή του άσχημου, για την κυβέρνηση, πολιτικού κλίματος, ετοιμάζονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Σαμαράς και Βενιζέλος παίζουν το τελευταίο τους χαρτί λίγο πριν την επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου Σαμαράς και Βενιζέλος παίζουν το τελευταίο τους χαρτί λίγο πριν την επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τη φθινοπωρινή αξιολόγηση, συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και σειρά συναντήσεων με τους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Επιμελητήρια). Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμφανίσει εν όψει της τρόικας μια διαπραγματευτική ατζέντα που να έχει επίφαση κοινωνικής νομιμοποίησης, προκειμένου να απαντήσει επικοινωνιακά στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω αυτών των επαφών να ενισχύσει τις θέσεις της κατά των αλλαγών σε εργασιακά και Ασφαλιστικό που θέτει επίμονα σ' αυτή τη φάση η τρόικα. Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή, η ελληνική πλευρά «θα προτάξει άλλη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν υπάρχει λόγος να συμβάλουμε στη δημιουργία κοινωνικών εντάσεων». Ερωτηθείς σχετικά με τις αξιώσεις του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε λέγοντας ότι «δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες, ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα τα οποία δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της χώρας».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, όσο και αν το αρνείται, δείχνει πως όλα αυτά εντάσσονται σε μια προετοιμασία για κάθε πολιτικό ενδεχόμενο, μεταξύ των οποίων και η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε επίθεση φιλίας στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις χρειάζονται «εθνική ενότητα» και «εθνική συστράτευση» και σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά ότι «η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντί της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση. Εχουμε -κατέληξε- μια εικόνα άνιση και ψευδή και κινδυνεύουμε να αποπροσανατολιστούμε ως έθνος».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όπως φαίνεται η στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα μοιάζει με σκοτσέζικο ντους. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που θα αναπτύσσουν τα στελέχη του κόμματος, θα εστιάζουν στις «αντιφάσεις» των προγραμματικών εξαγγελιών Τσίπρα, θα καλούν την Κουμουνδούρου να απαντήσει πειστικά «πού θα βρει τα λεφτά» και θα επισημαίνουν τη «στροφή από παλιότερες ακραίες θέσεις» που επαγγελλόταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της Ν.Δ. η στάση της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της ΔΕΘ φαίνεται πιο μονότονη και επιθετική, καθώς μόνιμο μότο μέχρι στιγμής είναι η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό» τού «λεφτά υπάρχουν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία