Έντυπη Έκδοση

Ο Σημίτης δηλώνει αθώος της κρίσης

Κάλεσμα στο πολιτικό σύστημα να προσαρμοστεί «στα δύσκολα δεδομένα της νέας εποχής» απηύθυνε ο Κώστας Σημίτης. Μιλώντας σε φόρουμ με θέμα «Δημοκρατία υπό πίεση» άσκησε κριτική στους Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, επιρρίπτοντας ουσιαστικά μόνο σε αυτούς όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και απαλλάσσοντας τον εαυτό του.

Στην 5ετία 2004-2009 ο Κώστας Σημίτης χρέωσε «τεράστια σπατάλη πόρων», χαρακτηρίζοντάς τη «μία από τις αιτίες του εκτροχιασμού» των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά τους επέπληξε για την ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων σε ό,τι αφορά το «λεφτά υπάρχουν» και την αντιμνημονιακή γραμμή της Ν.Δ. στην πρώτη φάση του Μνημονίου αντίστοιχα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα κόμματα μπορεί να κάνουν και στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους για να διατηρηθούν στην εξουσία». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η στάση αυτή των κομμάτων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο Κώστας Σημίτης, συνοψίζοντας, υποστήριξε εν όψει και των δύσκολων για τα κυβερνητικά κόμματα εξελίξεων ότι «όταν δεν υπάρχει το θάρρος για ειλικρίνεια, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις γίνονται αιτίες αγανάκτησης και οι διαμαρτυρίες συνοδεύονται από κάθε λογής ουτοπίες».

* Νέα παρέμβαση έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού για το «λαϊκισμό» τού «λεφτά υπάρχουν» και την προσπάθεια να γίνουν παραλληλισμοί της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ με τον ίδιο το 2009. «Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα Ζάππεια 1, 2 και 3, τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισ. ευρώ, αλλά και τα όσα εξίσου ανεύθυνα εξαγγέλλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχόλιο του συνεργάτη του, Γιώργου Ελενόπουλου, που καταλήγει σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει απαντήσεις «στην ώρα τους». Θ. Λ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ