Έντυπη Έκδοση

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Τους διώχνουν οι δικοί τους

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν επίσπευση των διαδικασιών εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανοίγει, μέσω του αντιπροέδρου της, θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνονται οι «προφητείες» Σημίτη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις οποίες «οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές». Δύο πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, άμεσα ή έμμεσα, ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη «αιτούνται» προς τον Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει τώρα τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Επί της ουσίας, ζητείται από ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων παρά το εξόφθαλμο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αδύναμη και αδυνατεί να βρει τους 180. Η κίνηση Βενιζέλου να ανοίξει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δείχνει ότι, πλέον, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται με κύριο στόχο τον έλεγχο των μετεκλογικών εξελίξεων, ο οποίος βασικά συνίσταται στην προσπάθεια πίεσης και αφομοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαία ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει για «εθνική συναίνεση» στην προεδρική εκλογή -την οποία προτάσσει- και στη συνέχεια αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν είναι επίσης άσχετο το γεγονός ότι η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατέληξε στην παραπάνω θέση αφού προηγουμένως βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος από ορισμένους θεωρείται ο εκφραστής της γραμμής Παπανδρέου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας τη θέση για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμό ημερομηνίας πρόωρων εκλογών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτικά κόμματα
Κυβέρνηση
Προεδρία της Δημοκρατίας