Έντυπη Έκδοση

Το Μαξίμου συνεχίζει να συζητά το χρονοδιάγραμμα

Η συζήτηση για το χρόνο της προεδρικής εκλογής συνεχίζεται στο εσωτερικό της δικομματικής, καθώς το «επίσημο» χρονοδιάγραμμα του Φεβρουαρίου δεν λαμβάνει υπόψη το «κακό σενάριο» της μη έναρξης της συζήτησης για το χρέος και της επιβολής τρίτου Μνημονίου, αμφότερα κομβικά στοιχεία της κυβερνητικής στρατηγικής για τη διασφάλιση των 180.

Και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ζητεί επίσπευση των διαδικασιών Και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ζητεί επίσπευση των διαδικασιών Μετά τις πληροφορίες πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τάσσεται υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το φθινόπωρο και τις αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε πως θα ήταν προς όφελος της χώρας να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι 180 που είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας υπάρχουν», δήλωσε στο «Βήμα FM» και πρόσθεσε: «Ενα επιχείρημα που έχει βάση είναι το να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να ξέρουν οι εταίροι ότι υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους συνομιλητές, για να μην χάσουμε χρόνο. Πιστεύω ότι πρέπει να επιταχυνθούν τα πράγματα».

Τους προβληματισμούς αυτούς, πάντως, δεν συμμερίζονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιμένοντας στο σχεδιασμό «έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αντί τρίτου Μνημονίου, ψήφιση προϋπολογισμού με εξειδίκευση των υπόλοιπων φοροελαφρύνσεων» με ορίζοντα το Φεβρουάριο. Το σκεπτικό είναι πως η κυβέρνηση, που επικαλείται την πολιτική σταθερότητα και παρουσιάζει εαυτόν ως την υπεύθυνη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό, δεν μπορεί να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. «Την ευθύνη για πρόωρες εκλογές πρέπει να την αναλάβουν οι βουλευτές», υποστηρίζουν.

Το ερώτημα, όμως, είναι ποια η εναλλακτική σε περίπτωση που οι πιστωτές αρνηθούν να ανοίξουν καν τη συζήτηση για το χρέος το Νοέμβριο και εάν επιμείνουν στην επιβολή τρίτου Μνημονίου. Οσον αφορά στα δύο αυτά ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους, όπως και στην επιθυμία της Αθήνας να αποφύγει νέα δυσάρεστα μέτρα έστω και εάν αυτά συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία με την τρόικα, τα μηνύματα από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες ήταν σαφή. Καθώς όμως το Μαξίμου εξακολουθεί να ελπίζει στην εκπλήρωση των προσδοκιών αυτών, με πρώτη προτεραιότητα το χρέος, ακόμη και να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς το χρόνο της προεδρικής εκλογής, αποφεύγει τη σχετική συζήτηση μετά βδελυγμίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων