Έντυπη Έκδοση

ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ο Χαρδούβελης τα βλέπει όλα ρόδινα

Την εκτίμηση ότι οι Ελληνες αποδέχονται πλέον τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιβάλει το Μνημόνιο έκανε στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι οι Ελληνες πλέον έχουν ωριμάσει και αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις, καθώς βλέπουν να γίνονται πράγματα, όπως η μείωση των τιμών των φαρμάκων και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μας αρέσει να πληρώνουμε και δεν το ξέρουμε Μας αρέσει να πληρώνουμε και δεν το ξέρουμε Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πολίτες έχουν συνδέσει τις δαπάνες του κράτους, όπως αυτές για τις συντάξεις και άλλους κοινωνικούς τομείς, με τους φόρους.

«Τώρα ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν αυτές τις παροχές, γεγονός που αποτελεί τεράστια ωρίμανση για έναν πληθυσμό που υπέφερε», υποστήριξε ο υπουργός.

Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζουν οι εταίροι-δανειστές για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπήρξαν και θετικά στοιχεία από αυτό, όπως το ότι η χώρα πιέστηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά πλέον η Ελλάδα προχωρεί σε αυτόν τον τομέα και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ όσον αφορά την πρόοδό της.

Από κάποιο σημείο και μετά αυτό πρέπει να γίνεται από την ίδια, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης και επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ανήκουν στην κοινωνία και να στηρίζονται από αυτήν. Αυτό προϋποθέτει οι πολίτες να βλέπουν το όφελος.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Χρειαζόμαστε χρήματα, και κυρίως από το εξωτερικό, και ένας τρόπος να τα προσελκύσουμε είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και για άλλες επιχειρήσεις. Βλέπουμε επενδυτές να κάνουν ουρά. Αυτό δεν το είχαμε δει πριν, αλλά το βλέπουμε τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι η οικονομία ανακάμπτει και σταθεροποιείται έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. «Οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα πετύχουμε».

Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, η χώρα δεν πουλά μόνο μετοχές, αλλά εκτάσεις και εταιρείες. «Υπάρχει το ενδιαφέρον των Κινέζων, και περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερο». Ο τουρισμός πηγαίνει καλά, σημείωσε, και εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Μεταρρυθμίσεις
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική