Έντυπη Έκδοση

ΤΕΤΑΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΦΟΡΤΣΑΚΗ (πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Χρηματοδότηση τώρα, αλλιώς λουκέτο

«Εχει κοπεί το 80% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου και αν δεν λυθεί το πρόβλημα κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε»

Μπήκε ορμητικός στην πρυτανεία του Καποδιστριακού, πλην όμως τα προβλήματα είναι τόσο πολλά, που δεν είναι εύκολο να λυθούν, όση όρεξη για δουλειά και αν έχεις.

Ας πούμε ότι τα έξοδά σου είναι 1.000 κι εσύ έχεις 200· με όση καλή διάθεση και να τα κανονίσεις, όσες οικονομίες και να κάνεις, θα σου λείπουν πάντα 800. Οπότε; Οπότε θα πρέπει να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Εκεί ακριβώς βρισκόμαστε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο νέος πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης μάς εξηγεί αυτό ακριβώς το σχέδιό του.

- Πώς πάνε τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο;

«Πώς να πάνε; Δραματικά... Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση. Εχει κοπεί το 80% του προϋπολογισμού μας! Με αυτά τα δεδομένα το Πανεπιστήμιο λειτουργεί οριακά. Αν δεν βελτιωθεί αυτή η παράμετρος, πραγματικά κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε».

- Λουκέτο δηλαδή;

«Τι να σας πω; Ελπίζω να δοθεί σύντομα κάποια λύση...».

- Ποια λύση; Εδώ πρόκειται να απολύσουν άλλους 500 υπαλλήλους!

«Αλλους 500! Δεν το νομίζω... δεν άκουσα κάτι τέτοιο».

- Μα το λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

«Τότε, εάν είναι έτσι, ας απολύσουν και όλους εμάς τους καθηγητές να τελειώνουμε! Ας το κλείσουμε! Μάλλον λάθος όμως θα καταλάβατε. Θα εννοείτε ίσως τους 500 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ο κ. Λοβέρδος λέει ότι πρέπει να επιστρέψουν».

- Πρέπει;

«Φυσικά. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους φοιτητές του ούτε με έναν υπάλληλο λιγότερο απ' αυτούς που έχει σήμερα. Κανονικά θέλουμε προσλήψεις!»

- Μα λόγω του Μνημονίου μπήκαμε σε μείωση σπατάλης...

«Εχουμε κάνει ήδη όλες τις δυνατές μειώσεις. Ηδη ο προηγούμενος πρύτανης, ο κ. Πελεγρίνης, έχει πάρει μέτρα πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Οσες δαπάνες μπορούσαν να μειωθούν, έχουν μειωθεί. Τώρα όμως είμαστε στο σημείο 0».

- Είναι πολιτικό το θέμα, δεν το επιτρέπει η τρόικα.

«Μα φυσικά είναι πολιτικό, αλλά όχι μόνον της τρόικας. Το ξέρετε ότι ενώ η Νομική Σχολή, για παράδειγμα, έχει περίπου 400 πρωτοετείς κάθε χρόνο, τελικά βρίσκεται, χωρίς να το θέλει, με 1.000; Η Σχολή όμως αδυνατεί να λειτουργήσει με τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών. Το ίδιο γίνεται σε όλα τα κεντρικά Πανεπιστήμια».

- Γιατί γίνεται αυτό;

«Διότι έτσι αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, με νόμους που προβλέπουν διάφορες εξαιρέσεις και επιτρέπουν μετεγγραφές φοιτητών από την επαρχία, εγγραφές αθλητών, απόρων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και πλήθος άλλων κατηγοριών. Το κάνουν για πολιτικούς λόγους αυτό. Αλλά έτσι δεν γίνονται Πανεπιστήμια».

- Μα αν είναι κάποιος άπορος και έχει έναν αδελφό, να μην έρθει στην Αθήνα;

«Φυσικά να έρθει ο άπορος. Αλλά δεν συμβαίνει μόνον αυτό. Εδώ διπλασιάζεται ο αριθμός των εισακτέων! Και επιπλέον έχουμε διπλό πρόβλημα: συνωστισμό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ερήμωση, εγκατάλειψη των περιφερειακών ΑΕΙ. Αυτό πρέπει αμέσως να αλλάξει».

- Τώρα που θα διαγραφούν οι «αιώνιοι» φοιτητές θα διορθωθεί η κατάσταση.

«Δεν θα διαγραφούν, με την έννοια που το λέτε. Απλώς θα εξορθολογιστεί η κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί που ουσιαστικά έχουν εγκαταλείψει. Αυτοί θα διαγραφούν, παρ' ότι θα τους δοθεί μια κάποια τελευταία δυνατότητα. Για τους υπόλοιπους θα τεθεί ένα λογικό όριο. Ετσι γίνεται σε όλο τον κόσμο».

- Ακουσα ότι θα βάλετε και face control! Κάρτα εισόδου. Δηλαδή πώς ακριβώς θα γίνει αυτό;

«Οχι και face control! Ούτε κάρτα εισόδου θα βάλουμε. Αυτό μπορεί να γίνεται στο εξωτερικό, με κάποιο χαλαρό τρόπο βέβαια, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Είναι και πρακτικά δύσκολο, έτσι όπως είναι τοποθετημένες οι σχολές».

- Και τι ακριβώς θα κάνετε;

«Θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες φύλαξης. Θα φωταγωγήσουμε καλύτερα το χώρο, θα φυλάμε τις εισόδους, ώστε να μπαίνουν μόνο φοιτητές μέσα στο χώρο. Γενικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, για τους φοιτητές, για τους καθηγητές και το προσωπικό».

- Δηλαδή θα βάλετε ιδιωτική σεκιούριτι να τα κάνει αυτά;

«Μα ήδη γίνεται αυτό. Από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Πελεγρίνη. Αφού απολύθηκαν όλοι οι φύλακες! Ξέρετε ότι το Πανεπιστήμιο έχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας αυτή τη στιγμή; Τελούνται αξιόποινες πράξεις μέσα στους χώρους του! Παράνομο εμπόριο, κλοπές, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, ακόμη και άσκηση βίας».

- Για παράδειγμα;

«Πριν λίγο καιρό έγινε ληστεία έξω από τα γραφεία του ΕΛΚΕ, του Ειδικού Λογαριασμού. Ληστέψανε καθηγητές, την ώρα που έβγαιναν με το μισθό τους. Εστειλαν στο νοσοκομείο έναν καθηγητή στο Χημείο, χτυπώντας τον στο κεφάλι. Είναι πράγματα αυτά; Σε ποιο μέρος του κόσμου γίνονται; Οι κλοπές υλικού, υπολογιστών και άλλων μηχανημάτων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Φτάνουν οι ζημιές στα 500 χιλιάδες ευρώ! Δεν πρέπει να γίνει κάτι;»

- Σαν τι δηλαδή;

«Σας λέω, κ. Διαμαντή, ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».

- Μήπως πάτε να ιδιωτικοποιήσετε τα ΑΕΙ;

«Οχι βέβαια! Προς Θεού. Εμείς υπηρετούμε απολύτως το δημόσιο χαρακτήρα τους, ο οποίος εξασφαλίζει την πρόσβαση στη γνώση και όσων αδύναμων κοινωνικών ομάδων δεν μπορούν να πληρώνουν δίδακτρα. Το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ θα τον υπερασπίσουμε μέχρι τέλους».

- Ναι, αλλά όλο και περισσότερους χορηγούς βλέπω.

«Αυτό δεν είναι κακό. Εάν ένας επιχειρηματίας θέλει, για λόγους δικούς του, να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα, ή να ιδρύσει στο όνομά του μια έδρα, μπορεί να το κάνει. Αλλά το Πανεπιστήμιο θα ορίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία, ώστε να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του. Σε όλο τον κόσμο γίνεται αυτό. Δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση του ιδρύματος. Σημαίνει ενίσχυση».

- Και πώς θα τα πάτε με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανόν να βρείτε μπροστά σας σε λίγο;

«Δεν έχω πρόβλημα. Διότι ούτε η Αριστερά νομίζω έχει σκοπό να διαλύσει το Πανεπιστήμιο. Αντίθετα. Πιστεύω ακράδαντα ότι θέλει να το βοηθήσει. Εξάλλου, κάθε αντιπολίτευση, όταν γίνεται κυβέρνηση, γίνεται πάντα πιο λογική. Νομίζετε δηλαδή ότι ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βοηθήσει; Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστεί μαζί μας άριστα».

- Θα μεταφέρετε τα προβλήματα αυτά στον πρωθυπουργό;

«Αμεσα. Θα τον συναντήσω. Και θα συναντήσω επίσης και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Τσίπρα. Θα τους ενημερώσω πλήρως. Το Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και πρέπει να στηριχτεί. Βρίσκεται, όπως λέμε, σε κρίσιμη κατάσταση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Τετ-α-Τετ με τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις