Έντυπη Έκδοση

ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ «ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ» ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΤΣΕΖΟΥΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Ολα τα βέλη στη φαρέτρα

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει το «Ναι», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε το σκοτσέζικο λιμάνι του Αμπερντίν και υποστήριξε το «Οχι», «με τη λογική αλλά και με την καρδιά», τονίζοντας ότι αν η Σκοτία αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί, «δεν θα υπάρχει επιστροφή» και θα πρόκειται για ένα επώδυνο διαζύγιο.

Ταυτόχρονα, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' σχολίασε ότι «οι Σκοτσέζοι θα πρέπει να ψηφίσουν πολύ προσεκτικά».

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Αλεξ Σάλμοντ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία που έρχεται μία φορά ανά γενιά» και επισήμανε ότι αν επικρατήσει το «Οχι», δεν θα επιχειρήσει να επαναλάβει τη διαδικασία τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια. Η Ελισάβετ, αν και σε προηγούμενες δηλώσεις της είχε τονίσει ότι πρόκειται για ζήτημα στο οποίο το παλάτι δεν έχει λόγο να εμπλακεί, τώρα ανέφερε σε προσωπική της συζήτηση ότι οι Σκοτσέζοι «πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά σε σχέση με το μέλλον», πριν πάνε στις κάλπες. Σύμφωνα με πηγή του παλατιού, το σχόλιο ήταν «αυθόρμητο» και σε προσωπικό επίπεδο.

Το παλάτι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει προσωπικές συζητήσεις της βασίλισσας, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι «η βασίλισσα έχει καταστήσει σαφές ότι το δημοψήφισμα αφορά τους Σκοτσέζους». Ωστόσο, το σχόλιο και η διαρροή του ερμηνεύθηκαν ως απόπειρα ενθάρρυνσης των Ενωτικών, χωρίς η βασίλισσα να δώσει λαβές για εμπλοκή στην πολιτική.

Υπάρχουν ακόμη αναποφάσιστοι..., παρόλο που το δημοψήφισμα είναι για την Τετάρτη Υπάρχουν ακόμη αναποφάσιστοι..., παρόλο που το δημοψήφισμα είναι για την Τετάρτη Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα για ένα «δυνατό και ενωμένο Βασίλειο», ενώ την άποψή τους εξέφρασαν και πολλοί διάσημοι Βρετανοί ή Σκοτσέζοι. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους ψηφοφόρους, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ψηφίσετε ώστε να ανανεώσετε τον ιστορικό δεσμό μας, ο οποίος έχει υπάρξει επιτυχής ανά τους αιώνες και τον ζηλεύει όλος ο κόσμος». Από τη άλλη, ο Σκοτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του «Ναι», αν και ο ίδιος δεν μπορεί να ψηφίσει εφ' όσον ζει εκτός Ε.Ε.

Πάντως, σύμφωνα με το βρετανικό Κέντρο Μελετών Πολιτικής, οι υποστηρικτές του «Ναι» δεν έχουν εκτιμήσει σωστά τα οικονομικά ρίσκα της απόσχισης. Η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των συντάξεων και τμήματος του Δημοσίου, θα αφήσει τη χώρα με 13,5 δισεκατομμύρια στερλίνες λιγότερες. Ωστόσο, ο Σκοτσέζος υπουργός Οικονομικών Τζον Σουίνι επισήμανε ότι η έκθεση αυτή «είναι γεμάτη βασικά λάθη». Είπε ότι «το μόνο ακριβές σημείο της είναι η σημασία του πετρελαίου της Σκοτίας για την ισχύ της στερλίνας, που αποτελεί τελικά και το λόγο για τον οποίο η Βρετανία θα συμφωνήσει στη νομισματική ένωση με τη Σκοτία».

(Πηγές: AFP, Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Δημοψηφίσματα