Έντυπη Έκδοση

Εχασε και παραιτήθηκε ο δεξιός Σουηδός πρωθυπουργός

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ μετά την ήττα της Συμμαχίας -της οποίας ηγήθηκε- από την Κεντροαριστερά στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Και στα δικά μας... Και στα δικά μας... Ο Σουηδός πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα της Συμμαχίας, που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη Σουηδία, λέγοντας ότι «ο λαός πήρε την απόφασή του». Ο Ράινφελτ ανακοίνωσε ακόμη την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματός του, των Μετριοπαθών, λέγοντας ενώπιον υποστηρικτών του ότι «η Κεντροαριστερά εξασφαλίζει περισσότερες έδρες από τη Συμμαχία».

Η σκυτάλη για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας περνά πλέον στον Στέφαν Λεβέν, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς, που εξασφάλισαν το 43% των ψήφων έναντι 39,1% του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ. Ο Λεβέν εμφανίστηκε βέβαιος για το σχηματισμό κυβέρνησης και απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τους ακροδεξιούς, όπως είχε κάνει και ο Ράινφελντ.

«Τώρα πρέπει να επιδείξουμε ηγετικές ικανότητες. Οι πράξεις μετρούν, αλλά έχουμε επίσης και χρόνο για αντανακλαστικά. Αλλά η Σουηδία έχει πλέον μία κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διοικήσει, κι αυτό χωρίς τους Σουηδούς Δημοκράτες να διαθέτουν κάποιον καθοριστικό ρόλο» υπογράμμισε ο Στέφαν Λεβέν.

Ομως ένα σημαντικό τμήμα των Σουηδών ψηφοφόρων και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν κατάφεραν να αγνοήσουν τις φοβικές εξαγγελίες του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας, οι οποίοι κέρδισαν 47 έδρες και αναδείχτηκαν τρίτο κόμμα.

Ο πρόεδρος του κόμματος Γίμι Οκεσον δήλωσε, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να κάνει εύκολη υπόθεση τη διακυβέρνηση της χώρας από την Κεντροαριστερά.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σουηδία