Έντυπη Έκδοση

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

«Απειλή για όλους μας»

Τη στήριξη με όλα τα μέσα, ακόμα και τα στρατιωτικά, στον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισαν χθες οι περίπου τριάντα χώρες και οργανισμοί που συμμετείχαν στη διάσκεψη «για την ειρήνη και την ασφάλεια», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Προφανώς και ο Κέρι ήταν εκεί... Προφανώς και ο Κέρι ήταν εκεί... Δύο μέρες πριν, ένας Βρετανός όμηρος, ο Ντέιβιντ Χέινς, αποκεφαλίστηκε από ομάδες τζιχαντιστών (η τρίτη στη σειρά εκτέλεση, μετά τις δύο των δύο Αμερικανών που είχαν προηγηθεί) που απειλούσαν, με την ανάρτηση σχετικού βίντεο στο Διαδίκτυο, για συνέχεια.

«Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ - μια φράση μάλλον πολιτικού copy-paste, από αυτές που ίσως να ευθύνονται για την κατρακύλα κατά πολλές μονάδες της ασθμαίνουσας δημοτικότητάς του.

«Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο» τόνισε απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν με «κάθε τρόπο» τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

«Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) δεν είναι μια απειλή μόνο για το Ιράκ, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα» υπογραμμίζεται και στο σχετικό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου τονίζεται η δέσμευση όλων όσων συμμετείχαν να εκδιωχθεί άμεσα το Ισλαμικό Κράτος.

Ηδη χθες πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες στρατιωτικές αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ, με τη σύμφωνη γνώμη των Εμιράτων και των αρχών του Ιράκ, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Την ανάγκη μιας άμεσης, προπαντός αεροπορικής επέμβασης, προκειμένου το Ισλαμικό Κράτος να μην προχωρήσει στην κατάληψη και άλλων εδαφών, είχε τονίσει νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, ο οποίος προήδρευσε επίσης, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, των εργασιών της συνόδου.

Ο Λαβρόφ

Τη στήριξη της Ρωσίας στον αγώνα κατά του ΙΚ ανακοίνωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες» είπε τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις «συγκυριακού» ενδιαφέροντος, η Δύση έχει εξωθήσει την κατάργηση «ανεπιθύμητων» καθεστώτων. Διευκρίνισε επίσης ότι οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. δεν μπορεί να τρέφονται με αυταπάτες, δεν εκπροσωπούν το Ισλάμ και δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ καμία αρχή να τους επιτρέψει την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής της ανάμειξης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκαινίασε ένα πρόγραμμα «εντοπισμού» ατόμων «υποψήφιων» για να ενταχθούν στο Ι.Κ. Καθηγητές, εκπρόσωποι κέντρων ψυχικής και κοινωνικής υγείας θα εντοπίζουν άτομα με τάσεις «ριζοσπαστικές», μια ακόμα λέξη που καμιά φορά μπορεί να καταντήσει επίσης copy-paste.

(Πηγές: EuropaPress, Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΝΑΤΟ: Χρειάζεται στρατιωτική απάντηση

«Στρατιωτική απάντηση» χρειάζεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ η Αυστραλία, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή της από το Ιράκ, ξαναστέλνει στη χώρα ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να συντονίσει τη στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αίτημα προς το ΝΑΤΟ για βοήθεια. «Ολοι οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι το Ι.Κ. «απορρίπτει τις ελεύθερες κοινωνίες μας... Χρειάζεται μια στρατιωτική απάντηση για να νικήσουμε και να καταστρέψουμε αυτή την οργάνωση».

Στο μεταξύ η Αυστραλία, απαντώντας στην παράκληση των Αμερικανών για στήριξη, στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ υποστήριξε ότι «η συνεισφορά μας είναι αναλογική», αλλά η Αυστραλία στέλνει δύναμη εξακοσίων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης μονάδας ειδικών δυνάμεων, οκτώ πολεμικά αεροσκάφη τύπου Hornet, ένα σκάφος ανεφοδιασμού αεροπλάνων εν πτήσει και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική αποστολή» ισχυρίστηκε ο Αμποτ, «η οποία στοχεύει στην αποδυνάμωση και διάλυση του Ι.Κ. και την προστασία της Αυστραλίας και των άλλων δυτικών χωρών από τους βάρβαρους τζιχαντιστές».

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Διεθνείς διασκέψεις
Ιράκ
Διεθνής τρομοκρατία
ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις