Έντυπη Έκδοση

ΝΑΤΟ: Χρειάζεται στρατιωτική απάντηση

«Στρατιωτική απάντηση» χρειάζεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ η Αυστραλία, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή της από το Ιράκ, ξαναστέλνει στη χώρα ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να συντονίσει τη στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αίτημα προς το ΝΑΤΟ για βοήθεια. «Ολοι οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι το Ι.Κ. «απορρίπτει τις ελεύθερες κοινωνίες μας... Χρειάζεται μια στρατιωτική απάντηση για να νικήσουμε και να καταστρέψουμε αυτή την οργάνωση».

Στο μεταξύ η Αυστραλία, απαντώντας στην παράκληση των Αμερικανών για στήριξη, στέλνει στρατεύματα στο Ιράκ, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ υποστήριξε ότι «η συνεισφορά μας είναι αναλογική», αλλά η Αυστραλία στέλνει δύναμη εξακοσίων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης μονάδας ειδικών δυνάμεων, οκτώ πολεμικά αεροσκάφη τύπου Hornet, ένα σκάφος ανεφοδιασμού αεροπλάνων εν πτήσει και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική αποστολή» ισχυρίστηκε ο Αμποτ, «η οποία στοχεύει στην αποδυνάμωση και διάλυση του Ι.Κ. και την προστασία της Αυστραλίας και των άλλων δυτικών χωρών από τους βάρβαρους τζιχαντιστές».

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς διασκέψεις
Συρία
Ιράκ
Διεθνής τρομοκρατία
ΝΑΤΟ
Κύριο θέμα
«Απειλή για όλους μας»