Έντυπη Έκδοση

Ιράν: Δεν συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ, γιατί έχουν βρόμικα χέρια

«Είπα «όχι» γιατί (οι Αμερικανοί) έχουν βρόμικα χέρια», δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ στη συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους. Η απόρριψη της αμερικανικής διπλωματικής πρότασης ήρθε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Παρίσι για την ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.

«Από την αρχή, οι ΗΠΑ ζήτησαν μέσω του πρεσβευτή τους στο Ιράκ αν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του στο Twitter.

Σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε προσωπικά από τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να συνεργαστούν οι δύο πλευρές και ο τελευταίος αρνήθηκε.

Ο Αγιατολάχ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι αναζητά αφορμή «να κάνει στο Ιράκ και στη Συρία ακριβώς ό,τι έκανε στο Πακιστάν, να βομβαρδίσει οπουδήποτε χωρίς δικαίωμα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθούν το Ι.Κ. και η τρομοκρατία στην περιοχή είναι η ενίσχυση των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας, οι οποίες, όπως είπε, έχουν εμπλακεί σε έναν σημαντικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον, που είχε ζητήσει νωρίτερα τη βοήθεια όλων των κρατών της περιοχής για να αντιμετωπιστεί η απειλή των εξτρεμιστών, υπογράμμισε διά στόματος της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι ότι αποκλείει και η ίδια κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ιράν κατά των τζιχαντιστών. «Δεν συντονιζόμαστε στρατιωτικά και δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον», τόνισε η Ψάκι, απαντώντας στη δήλωση του πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν συνομιλίες με την Τεχεράνη για το Ιράκ, τους ακραίους τζιχαντιστές και για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο περιθώριο του επόμενου κύκλου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 (τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και της Τεχεράνης θα συνεχιστούν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν