Έντυπη Έκδοση

Δρομολόγιο θανάτου για 500 μετανάστες

Καταγγέλλουν μαζική δολοφονία μεταναστών

Εκατόμβη θυμάτων και πάλι στη Μεσόγειο. Σαν να πρόκειται για πολεμικό ανακοινωθέν μέσα σε ένα τριήμερο ίσως και 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε ναυάγια στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR). Πολύ ψηλότερα ανεβάζει τον συνολικό απολογισμό η Παγκόσμια Οργάνωση Μετανάστευσης, εξαιτίας πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Μάλτας, που μπορεί να είναι και το σοβαρότερο των τελευταίων ετών.

Αυτοί σώθηκαν... Ομως, 800 άνθρωποι έχασαν  τη ζωή τους ή αγνοούνται σε ναυάγια στα νερά της Μεσογείου Αυτοί σώθηκαν... Ομως, 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε ναυάγια στα νερά της Μεσογείου Μεταξύ 589 και 639 είναι σύμφωνα με την UNCHR ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε πέντε ναυάγια που σημειώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τα στοιχεία βέβαια βασίζονται περισσότερο σε εκτιμήσεις και μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, χωρίς να είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν. «Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο», τονίζει η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Καρλότα Σάμι.

Το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε το Σάββατο στις 13 Σεπτεμβρίου, στα ανοιχτά της Μάλτας με 9 επιζώντες και τουλάχιστον 300 αγνοουμένους. Ενα δεύτερο καταγράφηκε την ίδια μέρα στα ανοιχτά των αιγυπτιακών ακτών με 15 νεκρούς και 72 επιζώντες. Επίσης το Σάββατο, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ανθρώπων και 99 επιζώντες.

Την Κυριακή, μια νέα τραγωδία στις λιβυκές ακτές είχε τραγικό απολογισμό 45 νεκρούς ενώ άλλοι 75 άνθρωποι διασώθηκαν. Και πάλι την Κυριακή στα ανοιχτά της Λιβύης εντοπίστηκαν 26 νεκροί και 36 μετανάστες διασώθηκαν. Η Παγκόσμια Οργάνωση Μετανάστευσης ανακοίνωσε όμως χθες ότι «μέχρι και 500 μετανάστες αγνοούνται», μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν την περασμένη εβδομάδα, στη Μεσόγειο.

Δύο Παλαιστίνιοι που διασώθηκαν την Πέμπτη κοντά στη Μάλτα από ένα παναμαϊκό και όχι ιταλικό, όπως είχε νωρίτερα μεταδοθεί, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν πως στο σκάφος επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι και πως οι διακινητές προκάλεσαν εσκεμμένα το ναυάγιο.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και από τις ιταλικές αρχές, θα είναι το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών και δεν θα πρόκειται απλώς για ένα δυστύχημα αλλά για «μαζική δολοφονία» όπως κατήγγειλε η Παγκόσμια Οργάνωση Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δύο Παλαιστινίων από τη Γάζα, οι διακινητές υποχρέωσαν πολλές φορές τους μετανάστες να αλλάξουν σκάφος και την Τετάρτη τους ζήτησαν να πηδήξουν πάνω σ' ένα μικρότερο, προφανώς λιγότερο ασφαλές πλοιάριο. Οταν οι επιβάτες ξεσηκώθηκαν, οι διακινητές, οι οποίοι βρίσκονταν σε άλλο σκάφος, εμβόλισαν την πρύμνη του πλεούμενου των μεταναστών, το οποίο βυθίστηκε. Οι δύο Παλαιστίνιοι περισυνελέγησαν μιάμιση μέρα αργότερα.

Πολύνεκρο ήταν και το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε τουλάχιστον 250 Αφρικανούς μετανάστες και προσπαθούσε να προσεγγίσει τα παράλια της Ευρώπης. Η βύθισή του την Κυριακή στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης προκάλεσε το θάνατο πολλών επιβατών, καθώς μόλις 26 διασώθηκαν.

(ΠΗΓΕΣ: REPUBBLICA-ANSA-REUTERS-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
ΟΗΕ
Μετανάστες και πρόσφυγες