Έντυπη Έκδοση

Ηρθε η ώρα ο «Φιλέας» να βγάλει τα λεφτά του

Στον πυρήνα του κομήτη 67Ρ/Chu-ryumov-Gerasimenko αναμένεται να προσγειωθεί ο επί δέκα χρόνια «επιβάτης» του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα», το ρομποτικό δηλαδή όχημα «Φιλέας», που φαίνεται πως ήρθε η ώρα να επιτελέσει την επιστημονική και διαστημική του αποστολή.

Τον Αύγουστο, η «Ροζέτα» είχε καταφέρει, έπειτα από πολλές «διαστημικές» μανούβρες, να συντονιστεί με τον κομήτη, είδηση που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε με μεγάλο ενθουσιασμό. Εκτοτε, οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση του καλύτερου δυνατού σημείου προσεδάφισης.

Οι επιστήμονες, που συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Τουλούζη, εξέτασαν πέντε πιθανά σημεία που είχαν προεπιλεγεί, υπογραμμίζοντας το σημείο «J» ως το πλέον ενδεδειγμένο για μια διαστημική αποστολή που δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί και την οποία η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα.

Το σημείο «J» είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτιμήσεις για την όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλή προσγείωση, αν και ο κίνδυνος αποτυχίας του όλου εγχειρήματος εξακολουθεί να παραμένει υψηλός.

«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που παρουσιάζει το συγκεκριμένο σημείο είναι ότι σε αυτό όλες οι συσκευές που φέρει πάνω του ο "Φιλέας" θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους» υπογράμμισε ο Ζαν-Πιερ Μπιμπρίνγκ, του Διεθνούς Ινστιτούτου Αστροφυσικής (Orsay) και επιστημονικός υπεύθυνος για την προσγείωση.

Το σημείο προσγείωσης, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οφείλει επίσης να διαθέτει επαρκή ηλιακή ακτινοβολία, ώστε να εξασφαλίζει τη δυνατότητα επανατροφοδότησης των μπαταριών του οχήματος αλλά και για να διατηρείται η τακτική επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος της «Ροζέτα».

Ως πιθανή ημερομηνία προσγείωσης, για την ώρα, έχει οριστεί η 11η Νοεμβρίου. Η ημερομηνία θα επιβεβαιωθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο Φρεντ Τζάνσεν, υπεύθυνος της αποστολής «Ροζέτα».

Αν οτιδήποτε μεσολαβήσει, είναι πιθανή η επιλογή έτερου, εναλλακτικού σημείου. «Σε κάθε περίπτωση η προσγείωση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση» εξηγούν οι επιστήμονες.

(ΠΗΓΗ: AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Αστρονομία και Διάστημα