Έντυπη Έκδοση

Νέα εκκίνηση για το Θέατρο Τέχνης

Με θέατρο, χορό, συναυλίες, αναλόγια, μέχρι και ακροβατικά, το νέο πρόγραμμά του

Ολος ο κόσμος που συναντάμε στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Λούκου, τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, σε άλλο τόπο.

Από τη χτεσινή παρουσίαση του ρεπερτορίου του 2014-2015 είχε «κλείσει» η οδός Φρυνίχου (σε πρώτο πλάνο οι Χρ. Δήμας και Μαρία Κεχαγιόγλου) Από τη χτεσινή παρουσίαση του ρεπερτορίου του 2014-2015 είχε «κλείσει» η οδός Φρυνίχου (σε πρώτο πλάνο οι Χρ. Δήμας και Μαρία Κεχαγιόγλου) Ενα δυνατό αεράκι ανανέωσης εισβάλλει στο Θέατρο Τέχνης, με τη Μαριάννα Κάλμπαρη στα ηνία του από φέτος. Στη χθεσινή γιορτινή και πολύωρη ανακοίνωση του νέου ρεπερτορίου του πραγματικά αισθανόσουν ότι βρισκόσουν στην press conference του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών ή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Οι ίδιοι καλλιτέχνες, οι ίδιες ομάδες που συναντάμε το καλοκαίρι στην Πειραιώς 260 και από το χειμώνα έως την άνοιξη στη Στέγη παρήλασαν χθες από τη σκηνή της Φρυνίχου, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον, αλλά επικίνδυνα πληθωριστικό. «Να μένω έξω, στ' ανοιχτά» είναι άλλωστε ο στίχος του Κάρολου Κουν που γίνεται οδηγός της νέας εποχής, η οποία προσβλέπει, σύμφωνα με τη Μ. Κάλμπαρη, στη «συνάντηση με τους ανθρώπους, στην αναζήτηση του καινούργιου, στο μη εφησυχασμό». Πράγματι.

Ηταν συγκινητικό το ότι άνοιγε ξανά η Φρυνίχου (που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ) από την εποχή του αείμνηστου Μίμη Κουγιουμτζή, για μια παρουσίαση που στα 60 χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, πέρα από παραστάσεις και συναυλίες, συμπεριλαμβάνει πρώτη φορά και ακροβατικά και χορευτικά σχήματα.

Στις ειδήσεις του καλοσχεδιασμένου προγράμματος, που διατρέχεται από σφικτούς θεματικούς πόλους, είναι οι συνεργασίες που εγκαινιάζονται επίσης με το Γαλλικό Ινστιτούτο και τα τμήματα θεατρολογίας του Καποδιστριακού (μέσω του Πλάτωνα Μαυρομούστακου) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (μέσω της Δηούς Καγγελάρη), ακόμα και για την εκπόνηση ερευνών (για τα 80 χρόνια της Λαϊκής Σκηνής).

Πρώτη χρονιά τα περίφημα Αναλόγια της Σίσσυς Παπαθανασίου μετακομίζουν από το Εθνικό Θέατρο, που επιστρέφει σε εσωστρέφεια παλαιότερων χρόνων, σε αντίθεση με το Θέατρο Τέχνης που «ανοίγει», παίρνοντας τη σκυτάλη από το Εθνικό Θέατρο του Γιάννη Χουβαρδά κι εν μέρει αναπληρώνοντάς το. Η μεγάλη πάντως είδηση-έκπληξη είναι η παρουσίαση στα Αναλόγια του νέου θεατρικού της Ελένης Χαβιαρά «Με άλλο μάτι»!

Κατάμεστο χτες το Θέατρο της Φρυνίχου, με τα ίδια πρόσωπα που συναντάμε στις συνεντεύξεις Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών Κατάμεστο χτες το Θέατρο της Φρυνίχου, με τα ίδια πρόσωπα που συναντάμε στις συνεντεύξεις Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών Στα Αναλόγια θα παρουσιαστούν επίσης έργα των Ευτύχη Φιλίππου, Ακη Δήμου, Μ. Βιρβιδάκη, Ιάσ. Σίγμα και Τσιμάρα Τζανάτου, με σκηνοθέτες τους Μάνο Λαμπράκη, Ρούλα Πατεράκη, Εφη Θεοδώρου, Γιάννη Σκουρλέτη κ.ά.

Τη φετινή χρονιά της διάχυσης των δυνάμεων και της απώλειας ενός θεατρικού κέντρου, το μεγάλο στοίχημα φαίνεται να είναι η επιβίωση και η επιτυχία του Θεάτρου Τέχνης. Ο πήχυς που έβαλε η ικανότατη οργανωτικά Κάλμπαρη μπαίνει ψηλά. Θα κατορθώσει, με κομμένες τις επιχορηγήσεις, να σηκώσει το βάρος τόσων παραγωγών; Το ευχόμαστε. «Πιστεύω στη Μαριάννα, αν αφεθεί ανεπηρέαστη θα πάει το θέατρο μπροστά, θα είναι άξια διάδοχος του Κουν», υπογράμμισε βαθιά συγκινημένος ο απελθών καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Δ. Χρονόπουλος.

Στη Φρυνίχου θα φιλοξενηθούν αποκλειστικά το νεοελληνικό έργο, ο χορός, η μουσική και τα Αναλόγια. Η αρχή θα γίνει τον Οκτώβριο (γενικό θέμα «6 χρόνια κρίση, 60 χρόνια Υπόγειο»), με την επανάληψη του «Αλμανάκ» της Μ. Κάλμπαρη και τις «Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Α. Φλουράκη. Ο Κ. Καπελώνης θα δραματοποιήσει τα 60 χρόνια του Θ. Τέχνης, στη σύνθεση «Υπόγειο στο φως». Στη Φρυνίχου, θα παρουσιαστούν επίσης τα Αναλόγια, οι ομάδες ακροβατικών «Κι όμως κινείται» και χορού Corporis Miracula, Griffon, καθώς επίσης και οι Οπερες των Ζητιάνων, με το «λαϊκίστικο ορατόριο» του Χαρ. Γωγιού «Νέα Ελλάδα».

Την πρώτη περίοδο «πειραγμένα» κλασικά κείμενα θα παρουσιαστούν στο Υπόγειο: «Με τα δόντια του Θόρντον Γουάιλντερ» σε σκηνοθεσία Γ. Μόσχου και «Αλεξάνδρεια» (Κουαρτέτο του Ντάρελ), από την ομάδα Elephas tiliensis. Στη Φρυνίχου οι Blitz θα παρουσιάσουν το «Βάνια, δέκα χρόνια μετά», η ομάδα«Προτσές» το «Θηρίο στη ζούγκλα» του Χ. Τζέιμς (σκηνοθεσία Μ. Μαγγανάρη), ενώ θα εμφανιστούν σε συναυλίες οι Αλίκη Καγιαλόγλου, Σταύρος Γασπαράτος, Φένια Παπαδόδημα και η Ορχήστρα Academica Αθηνών.

Η δεύτερη περίοδος, από τον Ιανουάριο, είναι αφιερωμένη στο Υπόγειο σε ποιητικά κείμενα: θα ανεβούν η «Ανταλλαγή» του Κλοντέλ, σε σκην. Ν. Μαστοράκη, και το «Η Λιλά λέει» του Σιμό, σε σκηνοθ. Μ. Κάλμπαρη. Στη Φρυνίχου, ο Γιάννος Περλέγκας θα δοκιμαστεί στην πρώτη του σκηνοθεσία με το «Ιμάνουελ Καντ» του Μπέρνχαρντ και η Λ. Κιτσοπούλου θα παρουσιάσει το νέο της έργο.

Την τρίτη περίοδο (14 Απριλίου-10 Ιουνίου) με θεματική «Κλασικές ιστορίες, σκοτεινοί κύκλοι», στο Υπόγειο η Αντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί το «Τρελό αίμα» του Π. Πρεβελάκη και η Ν. Τριανταφύλλη τους «Αδελφούς Καραμάζοφ». Στη Φρυνίχου ο Εκτορας Λυγίζος θα ανεβάσει «Πέρσες» και ο Αρης Μπινιάρης «Το '21 και η αλήθεια» του Σκαρίμπα. Συνεχίζονται η παιδική και η εφηβική σκηνή, ενώ γίνονται συζητήσεις για τη μετάκληση από τη Γαλλία της «Νεκρής» Φύσης» του Τσίπου. Ο ηθοποιοί που συνεργάζονται είναι όλων των γενεών -πολλοί απόφοιτοι του Θ. Τέχνης: Ολια Λαζαρίδου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Παππά, Σύρμω Κεκέ, Θέμης Πάνου, Λένα Δροσάκη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λένα Παπαληγούρα, Παρθενόπη Μπουζούρη, Αλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Τέχνη/Πολιτισμός
Θέατρο
Παραστάσεις
Εκδηλώσεις