Έντυπη Έκδοση

«Και η οργή του Θεού να πέσει στα κεφάλια τους»

Αφορισμοί από την επίσημη εκκλησία, ρουσφέτια, εκδουλεύσεις, επιστολές σε πολιτικά πρόσωπα για αποφυγή στράτευσης, καταγγελίες για βία και νοθεία σε εκλογικές διαδικασίες, εξαγορά ψηφοφόρων με εκδουλεύσεις αλλά και χρηματισμό, γράμματα οφειλετών προς τους δανειστές τους που παρακαλάνε για κατανόηση επεξηγώντας τη δυσμενή κοινωνική συγκυρία.

Η Δημητσανίτισσα μάνα, που πάνω της ακουμπούσαμε και αναζητούσαμε καταφύγιο, όπως λέει ο συγγραφέας στην αφιέρωση Η Δημητσανίτισσα μάνα, που πάνω της ακουμπούσαμε και αναζητούσαμε καταφύγιο, όπως λέει ο συγγραφέας στην αφιέρωση Η Ελλάδα των 19ου και 20ού αιώνων ξετυλίγεται στο βιβλίο του Βασίλειου Χρ. Σκολαρίκου «Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο 1800-1945 μέσα από ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα».

Ενας εμβριθής κατάλογος ηθογραφίας και ιστορίας που εκκινεί από μια στενή γεωγραφικά περιοχή αλλά καταφέρνει να ανοιχτεί σε ιστορικές και πολιτικές υποθέσεις που αφορούν το ευρύτερο ελληνικό κράτος, ενώ ξετυλίγει παράλληλα αγκυλώσεις και «εθνικά νοσήματα» που διατηρούνται μέχρι σήμερα απαράλλαχτα.

Μία από τις δεκάδες ρουσφετολογικές επιστολές που συγκεντρώνονται στο βιβλίο είναι και η ακόλουθη εν έτει 1888 με παραλήπτη το δήμαρχο της περιοχής: «Αξιότιμε Κύριε ....Στηριζόμενος εις την παλαιάν φιλίαν μας λαμβάνω το θάρρος να σας παρακαλέσω περί του αυτόσε αδελφού μου Μήτρου (...) διαχειριστού των μονοπωλείων όπως έχετε πάντοτε αυτόν υπό την προστασίαν σας και καθοδηγείτε εις ό,τι νομίζετε καλόν. Αν δε και υμείς έχετε την καλοσύνην να μοι αναθέσητε φροντίδα τινά ενταύθα εστέ βέβαιος ότι προθύμως θα σας παρέχω την συνδρομήν μου».

Οσο για τους ασύλληπτους εμπρηστές δασών εν έτει 1862, το ρόλο του αόρατου τιμωρού αναλάμβανε φυσικά η Εκκλησία, μέσα από έναν αφορισμό που υπογραφόταν από τον μητροπολίτη Αθηνών και στελνόταν στην περιοχή όπου ενδεχομένως διαβιούσε ο εγκληματίας.

Ο παρακάτω αφορισμός συντάχθηκε για ασύλληπτους εμπρηστές που δρούσαν στην Αρκαδία πριν από 150 χρόνια: «...να τρέμουν πάνω στη γη, όπως ο Κάιν, να σχιστεί η γη και να τους καταπιεί, όπως τον Δάθαν και τον Αβειρών, που είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του Μωυσή, να κληρονομήσουν τη λέπρα του Γιεζή, να καταταχθούν στη μερίδα του Ιούδα, άγγελος Κυρίου να τους καταδιώξει με πύρινη ρομφαία και η οργή του Θεού να πέσει στα κεφάλια τους, να μη δουν ποτέ προκοπή...».

Η αποφυγή στράτευσης δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, αλλά όπως αποδεικνύεται από την παρακάτω επιστολή που παρατίθεται στο βιβλίο υπάρχει τουλάχιστον από το 1888 - ο αποστολέας αφού αναφέρει τα ονόματα των στρατευσίμων θυμίζει τα από καιρό συμφωνημένα με ισχυρό πολιτικό πρόσωπο: «Ερχονται δε αυτόθι ως στρατεύσιμοι της φετινής απογραφής και σας παρακαλώ θερμώς πολύ να ενεργήσετε περί αυτών, όπως κατά την ολιγοήμερον ενταύθα διαμονήν σας ωμιλήσαμεν και θεωρώ περιττόν πάλιν να σας επαναλάβω, πεπεισμένος ότι θα μας κάμητε την χάριν σας ζητούμεν».

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιστολές του τέως πρωθυπουργού Δηλιγιάννη, από επίσημα πολιτικά έγγραφα μέχρι κάποια ρουσφετολογικά, όπως η τακτοποίηση ψηφοφόρων: «τούτων θέσεων πρέπει να δώσωμεν εις τον δήμαρχον Τροπαίων.., διά τον υιόν του Κωνσταντίνον. Ο άνθρωπος είναι σταθερός και αμετάβλητος φίλος μας...».

Στις 78 ενότητες του βιβλίου, που περικλείουν 511 ανέκδοτες επιστολές, παράλληλα με όλες τις διαχρονικές στρεβλώσεις του ελληνικού κράτους συμπεριλαμβάνονται και έγγραφα αμιγούς ηθογραφίας, όπως προικοσύμφωνα, επιστολές προξενητών, επίσημα έγγραφα με δημόσια έργα, διενέξεις κ.ά.

Ενα βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό (198 φωτογραφίες ), που ξετυλίγει σκέψεις, ασχολίες, προτερήματα, αγκυλώσεις και ελλείψεις, που συνιστούν συνολικά το άρωμα μιας άλλης εποχής, που διατηρεί μέχρι σήμερα πολλά από τα κύρια συστατικά του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Πρόσωπα & Γεγονότα
Βιβλίο
Παρουσίαση βιβλίου