Έντυπη Έκδοση

«Λυπάμαι πολύ» και... αντίο

Πριν πάμε σε παραιτήσεις, ανακοινώσεις, διαψεύσεις, ένα κεφαλαιώδες ερώτημα: πριν από δύο χρόνια ακριβώς, τον Σεπτέμβριο του 2012, επί κυβερνήσεως τρικομματικής, με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για ποιο λόγο είχαν μεταδοθεί τόσο η ομιλία όσο και η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη;

Ο Χρήστος Χωμενίδης δεν πείστηκε από τη ... Ο Χρήστος Χωμενίδης δεν πείστηκε από τη ... Η πρώτη είχε μεταδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου του 2012 και η δεύτερη την επόμενη ημέρα. Τι άλλαξε έκτοτε; Γιατί τότε μπορούσε η δημόσια τηλεόραση να μεταδίδει δύο φορές Τσίπρα και τώρα έπρεπε σώνει και καλά να μεταδώσει μία; Εφυγε η ΔΗΜΑΡ και σφίξανε τα λουριά; Ανέβασε πυρετό το Μαξίμου μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Ητο πράκτωρ της Κουμουνδούρου ο Αντώνης Μακρυδημήτρης και ντιλάρισε πίσω από τις πλάτες της κυβέρνησης; Ή, μήπως, καθάρισε επιτέλους η κόπρος του Αυγεία και από την υποταγμένη στα κουμμούνια ΕΡΤ πήγαμε επιτέλους στην ανεξάρτητη, αδάμαστη και αμάσητη ΝΕΡΙΤ, που δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί της; Και μην αρχίσουμε τώρα τις ομορφιές ότι και πέρυσι η ΔΤ δεν μετέδωσε δύο φορές Τσίπρα, γιατί η ΔΤ τον Σεπτέμβριο ήταν ακόμη στα σπάργανα...

Αναπάντητα τα ερωτήματα και άλαλα τα χείλη των ασεβών. Μόνο η Σοφία Βούλτεψη βγήκε, ως συνήθως, να διατρανώσει την αθωότητά της. Μιλώντας στον «Real FM» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση δεν άσκησε καμία πίεση προς τη ΝΕΡΙΤ. Οι παραιτήσεις είναι δικό τους θέμα. Οταν υπάρχει μια παραίτηση μπορεί να εμφανιστεί με όποιον τρόπο θέλει. Η κυβέρνηση δεν άσκησε καμία πίεση. Δεν έχω σηκώσει ποτέ το χέρι να μιλήσω με τη ΝΕΡΙΤ και να παρέμβω σε θέματα ειδήσεων. Η κυβέρνηση έχει λόγο στη ΝΕΡΙΤ, ως μέτοχος. Στο θέμα των ειδήσεων δεν έχουμε καμία ανάμειξη. Εμένα μου τηλεφώνησε η Χριστίνα η Κοραή και μου το είπε».

Εύγλωττη η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναμφιβόλως, έλα όμως που δεν πείσθηκε ο Χρήστος Χωμενίδης. Το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου.

..Σοφία Βούλτεψη για την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ και παραιτήθηκε από μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου ..Σοφία Βούλτεψη για την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ και παραιτήθηκε από μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου »Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από τη ΝΕΡΙΤ.

»Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητά του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας -και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα- Ραδιοτηλεόρασης. Και οδήγησε στην παραίτηση του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη.

»Εδώ και έναν περίπου χρόνο, προσπαθούμε υπό την προεδρία σας, αντιμετωπίζοντας τις πιο πιθανές και απίθανες δυσκολίες, να θέσουμε τις βάσεις για να οικοδομηθεί μια νέου τύπου Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η οποία δεν θα κηδεμονεύεται, δεν θα ποδηγετείται, δεν θα χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε και θα μοιράζεται σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με τη δύναμη της καθεμιάς.

»Για αυτή μας την προσπάθεια τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα. Εάν τα δεχθούμε ως τετελεσμένα, το μέχρι σήμερα έργο μας επί της ουσίας ακυρώνεται. Εάν δεχθούμε ότι κρίσιμες -ή και μη κρίσιμες- αποφάσεις λαμβάνονται και κάπου αλλού και από κάποιους άλλους, υπομονομεύουμε εκόντες-άκοντες το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Λυπάμαι πολύ».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η παραίτηση Χωμενίδη προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του οποίου εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση: «Σε συνέχεια των παραιτήσεων του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου της ΝΕΡΙΤ, η παραίτηση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου Χ. Χωμενίδη επιτείνει το μείζον θέμα για την κυβέρνηση, η οποία, εξαιτίας των ωμών παρεμβάσεών της στο νέο ραδιοτηλεοπτικό μόρφωμα, αμφισβητεί έμπρακτα την ίδια τη λειτουργία του. Εχει καταδειχθεί πλέον σε όλες της τις διαστάσεις η εγκληματική επιλογή του κλεισίματος της ΕΡΤ. Είναι τέτοιος ο πανικός του πρωθυπουργού μπροστά στην κυβερνητική αποσάθρωση που επιλέγει τον προσφιλή στον ίδιο δρόμο της φυγομαχίας και κρυπτόμενος προσπαθεί να φιμώσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτόν του, όμως, τον κατήφορο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμπαρασύρει κάθε έννοια δημοκρατικού περιεχόμενου έστω και της κατ' όνομα "Δημόσιας" τηλεόρασης. Το θέμα της ΝΕΡΙΤ πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις, σεβόμενη τους στοιχειώδεις κανόνες του πολιτικού διαλόγου».

ΥΓ. 1: Εντός των ημερών σκάνε και τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα στη ΝΕΡΙΤ για τη διαδικασία επιλογής των δημοσιογράφων με σύμβαση αορίστου χρόνου. Καλώς να τα δεχθούν.

ΥΓ. 2: Κρατήστε στα υπόψη το όνομα του Δ. Σοφιανόπουλου για το νέο Δ.Σ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νεα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ)
Παραιτήσεις-Αποχωρήσεις
TV & Media
Τηλεόραση