Έντυπη Έκδοση

Αόρατοι «ποντικοί» ροκάνισαν θυρίδες ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

Ποντικοί τρύπωσαν... σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας και φέρονται ότι άρπαξαν χρυσά κοσμήματα, λίρες κ.ά. Τα πολύτιμα αντικείμενα χάθηκαν μέσα από θυρίδες ασφαλείας, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες τους στις μηνύσεις που υπέβαλαν στην αστυνομία, σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των διωκτικών αρχών για την εξιχνίαση της υπόθεσης και τη σύλληψη των υπαιτίων.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, στα αστυνομικά τμήματα Πολίχνης και Πλατείας Δημοκρατίας, τρία διαφορετικά πρόσωπα υπέβαλαν ισάριθμες μηνύσεις, όταν διαπίστωσαν ότι έλειπαν τιμαλφή, χρυσαφικά, χρήματα κ.ά. από τις θυρίδες που διατηρούσαν στην ίδια τράπεζα -στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται επί της οδού Ι. Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι μηνύσεις διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση από πταισματοδίκη που έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ οι δικογραφίες συσχετίστηκαν.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, με εισαγγελική παραγγελία η κοινή δικογραφία επέστρεψε στην αστυνομία, για περαιτέρω έρευνα, και ανατέθηκε στο τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, οι αστυνομικοί καλούνται να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία, στοιχειοθετώντας τα σχετικά αδικήματα, και να ταυτοποιήσουν τον δράστη ή τους δράστες. Βασική προϋπόθεση είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς αφαιρέθηκε και από ποιες θυρίδες του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Στο χώρο των θυρίδων έχουν πρόσβαση συγκεκριμένοι υπάλληλοι της τράπεζας και είναι περιορισμένος ο κύκλος των υπόπτων αλλά στην αστυνομία επικρατεί προβληματισμός για το πώς μπορεί να αποδειχτούν οι κατηγορίες, σύμφωνα με έμπειρο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησε στην «Ε». Οπως έγινε γνωστό, δεν προβλέπεται η καταγραφή των αντικειμένων που φυλάσσονται στις θυρίδες, ούτε η βιντεοσκόπηση του χώρου, άρα μόνο οι μηνυτές-πελάτες της τράπεζας φέρονται να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει χαθεί.

«Και να έχουν υποβληθεί μηνύσεις δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω, λόγω των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε στην «Ε» ο εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Τράπεζας Δ. Σπυρόπουλος επισημαίνοντας ότι: «Δεν μπορεί η τράπεζα, από μόνη της, να ανοίξει τη θυρίδα, όπως δεν μπορεί, από μόνος του, και ο πελάτης. Υπάρχουν δύο ανεξάρτητες κλειδαριές. Η τράπεζα έχει μόνο το ένα κλειδί. Ο υπάλληλος της τράπεζας, αφού επιβεβαιώσει την ταυτότητα του πελάτη, ξεκλειδώνει τη μία κλειδαριά και αποσύρεται. Ο πελάτης ανοίγει τη θυρίδα μόνος του, απουσία του τραπεζικού. Δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή και έτσι δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν οι θυρίδες».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της τράπεζας, οι θυρίδες μισθώνονται κυρίως σε ετήσια βάση και ο πελάτης παίρνει δύο κλειδιά (το ένα είναι εφεδρικό). Αν χαθούν τα κλειδιά, η θυρίδα παραβιάζεται από κλειδαρά, παρουσία συμβολαιογράφου, με έξοδα του πελάτη. Σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, ύστερα από πέντε χρόνια η θυρίδα ανοίγει παρουσία συμβολαιογράφου και δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ τα πολύτιμα αντικείμενα πηγαίνουν υπέρ του Δημοσίου αν δεν υπάρχουν κληρονόμοι ή διαθήκη. Ο κληρονόμος πρέπει να προσκομίσει δικαστικό έγγραφο που απευθύνει προς όλες τις τράπεζες για να μάθει τα περιουσιακά στοιχεία του θανόντος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Δικαστικό ρεπορτάζ