Έντυπη Έκδοση

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Υπάρχει και η καλή κινητικότητα...

Ξεκινά σήμερα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ένας θεσμός που καθιερώθηκε πριν από δώδεκα χρόνια και στοχεύει στην προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2014 αποτελεί η βιώσιμη ανάπλαση των αστικών περιοχών, στοχεύοντας έτσι στη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Το σύνθημα που έχει υιοθετηθεί για φέτος είναι «οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» (our streets, our choice) και το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, οι οποίοι δίνουν από κοινού σήμερα το πρωί σχετική συνέντευξη Τύπου στο Γκάζι. Στις φετινές εκδηλώσει συμμετέχουν περισσότερες από 1.670 ευρωπαϊκές πόλεις και φορείς αστικών συγκοινωνιών. Η διάρκεια της Εβδομάδας Κινητικότητας είναι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, με κορύφωση των δράσεων την καθιερωμένη πλέον «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο».

Οι ελληνικές συμμετοχές φέτος είναι περισσότερες από τα προηγούμενα δύο χρόνια και έφτασαν τις 15. Μεταξύ αυτών, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Αργος, η Κόρινθος, η Καλαμάτα, η Δράμα, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, το Ναύπλιο, ο Χολαργός, οι Σέρρες, η Σκύδρα, τα Τρίκαλα και ο Βόλος.

Ενεργά συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γιάννης Παλαιστής, «οι πόλεις διοργανώνουν δραστηριότητες ενθάρρυνσης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματά τους και κυρίως για την αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά και ημιαστικά κέντρα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος της ΕΕΚ, που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2002: επιδιώκει να επηρεάσει τη συμπεριφορά των μετακινουμένων προς επιλογή βιώσιμων μέσων μεταφοράς, όπως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, τα ποδήλατα και η πεζή μετακίνηση στην πόλη, με συνέπειες τη βελτίωση του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Από σήμερα έως τις 22 Σεπτεμβρίου λοιπόν, οι συμμετέχουσες πόλεις διοργανώνουν δραστηριότητες ενθάρρυνσης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματά τους. Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία των δρόμων για τη βιωσιμότητα της πόλης με το σύνθημα «our streets, our choice», καλεί τους δήμους σε μια αστική αναδιοργάνωση με συμμετοχικές διαδικασίες που θα αναδείξουν και την ιδιαιτερότητα του κάθε αστικού συγκροτήματος. Ετσι, τις μέρες αυτές μπορούν να επιλεγούν δρόμοι-χώροι, λόγω του μεγέθους τους, ή της θέσης τους, ή του ρόλου τους γενικότερα, και να αναδειχθούν μέσα από προτεινόμενες δράσεις σε πεδία κοινωνικής επαφής και αναψυχής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Συνεργασίες/Προγραμματα
Περιβάλλον & οικολογία