Έντυπη Έκδοση

Μέτρα για ροδάκινα-νεκταρίνια ζητούν από την Κομισιόν

Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχουν επιδοθεί οι ελληνικές υπηρεσίες, οι Ελληνες ευρωβουλευτές και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να πιέσουν την Κομισιόν για τη λήψη μέτρων στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών.

Ο υπουργός Γ. Καρασμάνης ζήτησε από τους επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών κατά τη σημερινή ενημέρωσή τους από τον επίτροπο Γεωργίας Dacian Ciolos, στο Στρασβούργο, να παρέμβουν για το θέμα των ροδακινοπαραγωγών, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που είχε στο θέμα των τιμών η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, πρόβλημα που επιτάθηκε με το ρωσικό εμπάργκο.

Επίσης απεστάλη προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κείμενο σημείων παρέμβασης προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές, προκειμένου να αναδείξουν περαιτέρω το εθνικό αυτό ζήτημα.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέρανε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, πριν από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, και είχε προκαλέσει σημαντική πτώση των τιμών και μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.

Στην επικοινωνία, δε, που είχε ο υπουργός με επικεφαλής Ελλήνων ευρωβουλευτών, τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας μας ως προς τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος όσων παραγωγών επλήγησαν από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία και το επακόλουθο ρωσικό εμπάργκο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

* Την αδυναμία προσέγγισης της Νότιας Ρωσίας μέσω Ουκρανίας, που αύξησε το κόστος μεταφοράς, αλλά και γενικότερα την αρνητική ψυχολογία στην αγορά λόγω των εμποδίων στις εξαγωγές, καθώς συμπίεσαν τις τιμές παραγωγού στα 15 έως 20 λεπτά το κιλό φέτος, από 50, 60 έως και 80 λεπτά το κιλό τα προηγούμενα χρόνια.

* Την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για άμεση αντιστάθμιση του εισοδήματος των γεωργών, τόσο με την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων όσο και με την αξιοποίηση κονδυλίων πέραν του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.

* Τα έκτακτα μέτρα για τα ροδάκινα, που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, δεν βοήθησαν ούτε βελτίωσαν την κατάσταση για τους Ελληνες παραγωγούς, ως προς την τιμή, αφού η διάθεση της παραγωγής είχε προηγηθεί σε ποσοστό άνω του 75% πριν από την εξαγγελία των ρωσικών απαγορεύσεων και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Επιτροπή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Παραγωγοί
Κομισιόν
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων