Ηλεκτρονική Έκδοση

Επικυρώνεται η συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας- Ε.Ε

Σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, με τη Μόσχα να αντιδρά και τα πυρά να συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία παρά την εκεχειρία, το κοινοβούλιο της χώρας ετοιμάζεται να επικυρώσει σήμερα την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, το μεσημέρι θα ξεκινήσει η επικύρωση της συμφωνίας-που περιλαμβάνει ένα πολιτικό και ένα οικονομικό σκέλος- και στο Στρασβούργο. Πάντως το σκέλος της των ελεύθερων συναλλαγών θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο στις αρχές του 2016 ώστε να δοθεί χρόνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Μόσχα «ώστε να βρεθούν απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες της».

Η εμπορική διασύνδεση Ουκρανίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν εκείνη που πυροδότησε την κρίση και οδήγησε στην απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς και όλες τις μετέπειτα εξελίξεις. Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία αλλά έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πρόωρης εφαρμογής της.
 
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, που δημιουργεί φόβους για νέα κλιμάκωση, το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα δύο σημαντικά σημεία του πρωτοκόλλου κατάπαυσης πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου: ένα νόμο περί αμνηστίας και ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ένα "ειδικό καθεστώς" που θα εγγυάται μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Σύμφωνα με την προεδρία, το νομοσχέδιο εξαιρεί από ποινικές και διοικητικές διώξεις τους μαχητές, πλην εκείνων που έχουν καταστεί ένοχοι για "φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία". Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, εξαιρούνται της αμνηστίας οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του Μπόινγκ της Malaysia Airlines που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το "ειδικό καθεστώς", το Κίεβο συμφωνεί στην εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης, η οποία θα αναλάμβανε καθήκοντα με την υιοθέτηση του νόμου και για τρία χρόνια. Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, ζητούν ανεξαρτησία.
 
Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισαν "τη σημασία" που έχει να συνεχισθεί ο διάλογος σχετικά με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ώστε να γίνουν αδιαλείπτως μέσω του ουκρανικού εδάφους. Παράλληλα, σημείωσαν ότι δίνουν "ιδιαίτερη προσοχή στην συγκεκριμένη εφαρμογή της συμφωνίας για την αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016".
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Εγκρίθηκε η εμπορική σύνδεση Ουκρανίας-ΕΕ