Έντυπη Έκδοση

Αρχαίοι και σύγχρονοι τύμβοι

Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε η κυβέρνηση, για την ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης, τόσο ώστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έσπευσε να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, από όπου έκανε και τις σχετικές χαρμόσυνες δηλώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε αρχαίο εύρημα που ανακαλύπτεται στη χώρα μας -και μάλιστα τόσο σημαντικό, όπως είναι ασφαλώς και ο τύμβος της Αμφίπολης- πρέπει να χαροποιεί τον κάθε Ελληνα πολίτη, γιατί έρχεται να εμπλουτίσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία έχει δεινοπαθήσει από την αδιαφορία και τη μικρόνοια των πολιτικών, οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα μας κατά τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια. Γιατί δεν είναι δυνατόν να λησμονήσει κανείς πόσο καταστροφική ήταν για την πολιτιστική μας κληρονομιά η χωρίς μέτρο και χωρίς έρμα ανοικοδόμηση, που ξεκίνησε τα μετεμφυλιακά χρόνια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταστράφηκαν, με την πολιτική της αντιπαροχής, τα ιστορικά κέντρα των περισσοτέρων μεγάλων πόλεων και γενικότερα οι πόλεις έχασαν το χαρακτηριστικό τους αρχιτεκτονικό ρυθμό, αφού μεταβλήθηκαν σε μεγάλες ή μικρότερες άμορφες τσιμεντουπόλεις, χωρίς κανένα πια τουριστικό ενδιαφέρον.

Ομως αυτός ο αρχαίος τύμβος της Αμφίπολης ήλθε στο φως, από τους αρχαιολόγους, σε μια εποχή που οι Ελληνες πολίτες δεν είναι δυνατόν να συγκινηθούν ιδιαίτερα για την ανακάλυψή του, όταν γνωρίζουν ότι στη χώρα μας, αυτά τα τελευταία πέντε πέτρινα χρόνια, έχουν ανοιχθεί εκατοντάδες χιλιάδες "σύγχρονοι τύμβοι", όπου έθαψαν οι νέοι μας τα όνειρά τους μαζί με τις ελπίδες τους, που είχαν κάνει για το μέλλον τους.

Και τώρα εξουθενωμένοι ψυχολογικά και ίσως πολλοί απ' αυτούς και σωματικά και σφόδρα απογοητευμένοι, αφού η άσπλαχνη "Μάνα Ελλάς" τους εγκατέλειψε στη τύχη τους, προσπαθούν να βρουν στον ήλιο μοίρα. Πολλοί απ' αυτούς, όσοι είναι κάτοχοι πτυχίων ανωτάτων σχολών και εφοδιασμένοι ενδεχομένως με πολλές μεταπτυχιακές γνώσεις, έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς, σε χώρες αναπτυσσόμενες ή αναπτυγμένες, και κατάφεραν να επιβιώσουν, προσφέροντας την εργασία τους αντί πινακίου φακής. Υπάρχουν όμως και πολύ περισσότεροι νέοι, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο ανωτάτης σχολής και παρέμειναν εδώ για να επανδρώσουν αυτή τη μεγάλη στρατιά των ανέργων, αφού τώρα δεν υπάρχει ζήτηση εργατών και εν γένει ανειδίκευτου προσωπικού, από άλλες χώρες του εξωτερικού, ενώ αυτό συνέβαινε σε υπέρτατο βαθμό κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Αν τώρα συγκρίνουμε το μεταναστευτικό ρεύμα εκείνης της εποχής με το σημερινό, που πλήττει τη χώρα μας, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και δημογραφικά και πολιτιστικά, θα διαπιστώσουμε τις ακόλουθες πιο σημαντικές διαφορές:

Την εποχή εκείνη, έπειτα από έναν καταστρεπτικό Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά από έναν εξίσου οδυνηρό εμφύλιο σπαραγμό, η καταβαραθρωμένη οικονομία της χώρας μας δεν επέτρεπε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα ταχείας αναπτύξεως, ώστε να απορροφηθεί όλο το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. Συνεπώς, η μετανάστευση τότε ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ένα αναγκαίο κακό, αν και εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ωφέλησε πάρα πολύ τη χώρα μας και οικονομικά, διότι οι μετανάστες εκείνοι, με τις σκληρές οικονομίες τους, έστελναν αρκετά χρήματα στους εδώ συγγενείς τους, αλλά και πολιτιστικά, γιατί είχαν ζήσει πολλά χρόνια σε χώρες κυρίως υψηλού πολιτισμικού επιπέδου και επέστρεψαν στην Ελλάδα με μία διευρυμένη κουλτούρα. Αλλά αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί, που κυβέρνησαν τότε τη χώρα μας, δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτή τη μετανάστευση.

Σήμερα όμως η μετανάστευση των νέων μας είναι καταστρεπτική για τη χώρα μας, διότι εξάγεται κυρίως το επιστημονικό δυναμικό, στο οποίο το κράτος έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά και τώρα θα στερηθεί τα εγκεφαλικά εκείνα κύτταρά του, που του ήσαν απολύτως αναγκαία για την ταχεία ανάπτυξή του. Την ευθύνη, βέβαια, γι' αυτό το οδυνηρό μεταναστευτικό κύμα τη φέρουν αποκλειστικά οι πολιτικοί εκείνοι -και δεν είναι λίγοι- που από μόνοι τους δημιούργησαν αυτή την εσωτερική οικονομική κρίση, υπερχρεώνοντας τη χώρα μας, και οδήγησαν τον ελληνικό λαό σ' αυτή την οικονομική εξαθλίωση».

Αιμίλιος Κομίνης

διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν