Ηλεκτρονική Έκδοση

Στέλνει στρατιώτες ο Ομπάμα

ΟΗΕ: Εκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ιό Έμπολα

Δυτική Αφρική: Αλάρμ για την εξέλιξη της επιδημίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει μια «έκτακτη συνεδρίαση» την Πέμπτη το απόγευμα για την επιδημία του ιού Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική, ανακοίνωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον οργανισμό Σαμάνθα Πάουερ.

Η Πάουερ, η χώρα της οποίας προεδρεύει του Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί η συνεδρίαση αυτή να καταλήξει «σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις» για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι αρμόδιο για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, να ασχολείται με ένα θέμα δημόσιας υγείας.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε την εξέλιξη της επιδημίας και να κινητοποιήσουμε τους πόρους μας» για να την αντιμετωπίσουμε, είπε η αμερικανίδα πρεσβευτής.

«Μπορούμε να περιορίσουμε (την επιδημία του Έμπολα) και πρέπει να αποφύγουμε να υποκύψουμε στον πανικό (. . .), όμως η συλλογική μας απάντηση δεν ήταν επαρκής», σημείωσε η Πάουερ.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης, που θα ξεκινήσει στις 14:45 (τοπική ώρα, 21:45 ώρα Ελλάδας), θα είναι ανοικτή σε εκπροσώπους των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα (τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα).

Σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν και ο συντονιστής του ΟΗΕ για τον Έμπολα δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, η πιο σοβαρή που έχει ξεσπάσει μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.400 ανθρώπων σε σύνολο 4.784 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ την Παρασκευή.

Ομπάμα: Στέλνει 3.000 στρατιώτες

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει σήμερα να "απαντήσει στην επιδημία του Έμπολα ανακοινώνοντας την αποστολή περίπου 3.000 αμερικανών στρατιωτικών στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του ιού που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους.

Ο Ομπάμα πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Το κύριο μέρος των αμερικανικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί στη Λιβερία, μία από τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ένα κέντρο διοίκησης το οποίο θα εξασφαλίζει το συντονισμό των επιχειρήσεων θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια, διευκρίνισε ένας αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Οι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν κυρίως στην κατασκευή νέων κέντρων περίθαλψης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες και η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει να τα διαχειρίζεται.

Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση 500 εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

"Για να καταπολεμηθεί η επιδημία στην πηγή, οφείλουμε να αρθρώσουμε μια αληθινή διεθνή απάντηση", δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, εκτιμώντας πως το σχέδιο που θα παρουσιασθεί από τον Ομπάμα θα συμβάλει "στην οπισθοχώρηση" της επιδημίας, η οποία είναι η σοβαρότερη στην ιστορία αυτού του αιμορραγικού πυρετού που εντοπίσθηκε το 1976.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) θα διανείμει, σε σύμπραξη με την UNICEF, κιτ προστασίας που προορίζονται για τις 400.000 πιο ευάλωτες οικογένειες της Λιβερίας.

Στο στάδιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αφιερώσει 100 εκατ. δολάρια στον αγώνα κατά του ιού. Η USAID ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποδεσμεύσει 75 εκατ. δολάρια κυρίως για να αυξήσει τον αριθμό των κέντρων περίθαλψης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 88 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Η ψηφοφορία, η θετική έκβαση της οποίας θεωρείται δεδομένη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Από το ποσό αυτό, 30 εκατ. θα διατεθούν για την αποστολή υλικού και εμπειρογνωμόνων επιτόπου και 58 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

Περισσότεροι από 100 εμπειρογνώμονες των CDC βρίσκονται επιτόπου στη Δυτική Αφρική και αριθμός άλλων έχει κινητοποιηθεί εναντίον της επιδημίας στην Ατλάντα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη έκτακτη σύνοδο για την επιδημία. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία προεδρεύει το Σεπτέμβριο του Συμβουλίου, διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η σύνοδος αυτή να καταλήξει σε "συγκεκριμένες δεσμεύσεις".

"Μπορούμε να περιορίσουμε την επιδημία και πρέπει να αποφύγουμε να υποκύψουμε στον πανικό (...) αλλά η συλλογική απάντησή μας δεν υπήρξε επαρκής", δήλωσε η Πάουερ υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ ασυνήθιστο να καταπιάνεται το Συμβούλιο με ένα θέμα δημόσιας υγείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
ΟΗΕ