Ηλεκτρονική Έκδοση

Τραπεζικές βόμβες, τρύπια σωσίβια

Οι τραπεζικές βόμβες δεν έχουν σταματημό. Ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι σκηνές που είδαμε το Ιούνιο στην Βουλγαρία, πρόσφατα στην Πορτογαλία αλλά και πριν μήνες στην Κύπρο, χτυπούν αλάρμ ενόψει των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ. Ο κόσμος να κάνει ουρές έξω από τις τράπεζες για να σηκώσει τις οικονομίες του είναι μια εικόνα διόλου μακρινή, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να βρουν διαρκώς σωσίβια... που δεν μπάζουν νερά.

Στις αρχές Αυγούστου η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας. ανακοίνωσε σχέδιο 4,9 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Banco Espírito Santo, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, μέσω του διαχωρισμού της σε δύο κομμάτια. Στα ίδια χνάρια βάδισε και η βουλγαρική κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη παραμένει "προβληματικό" παρά τα κρατικά κεφάλαια διασώσεων από την περιφέρεια έως τον πυρήνα.

Στη γειτονική Βουλγαρία η εικόνα είναι ενδεικτική.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) φέρεται να υποδέχθηκε θετικά την πρόταση των βασικών μετόχων της “προβληματικής” τράπεζας Corpbank για τη διάσωσή της , Σε επιστολή του Ιδρύματος προς τον οικονομικό σύμβουλο που εκπροσωπεί τους βασικούς μετόχους, την EPIC (European Privatization and Investment Corporation), υπογραμμίζεται ότι η ΒΝΒ καλωσορίζει τις προσπάθειες της EPIC -και κατά συνέπεια των βασικών μετόχων- που στοχεύουν στη διάσωση της τράπεζας.

Η EPIC, με έδρα τη Βιέννη, αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τους βασικούς μετόχους της Corpbank, ήτοι την Bromak (με έδρα τη Σόφια), που κατέχει ποσοστό 50,7% και ανήκει στον Τσβέταν Βασίλεφ, την Bulgarian Acquisition Co, με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχει το SGRF και κατέχει ποσοστό 30,4% και τον ρωσικό όμιλο VTB, που κατέχει 9,9%.

Η Corpbank σταμάτησε τη λειτουργία της στις 21 Ιουνίου έπειτα από μαζική "φυγή" καταθέσεων, εξέλιξη που προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια ημέρα, η Corpbank τέθηκε σε ειδικό καθεστώς εποπτείας από την ΒΝΒ.

Η βουλγαρική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την κρατικοποίηση της Corpbank, της τέταρτης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας. Δυο μέρες νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας (όπως ονομάζεται η κεντρική τράπεζα) είχε διατάξει την διακοπή της λειτουργίας τόσο της ίδιας της Corpbank όσο και της θυγατρικής της (την είχε εξαγοράσει πρόσφατα) Credit Agricole Bulgaria.

Αυτό που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μια τόσο “ακραία” (σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πράξη ήταν ο πανικός που κατέλαβε τους “πελάτες” της: χιλιάδες μικροκαταθέτες έκαναν, τρομοκρατημένοι για την τύχη των οικονομιών τους, ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της Corpbank για να αδειάσουν τα βιβλιάριά τους.

Μέσα σε λίγες ώρες οι αναλήψεις μετρούνταν σε δισεκατομμύρια λεβ (ένα λεβ αντιστοιχεί περίπου σε μισό ευρώ) αναγκάζοντας την διοίκηση της τράπεζας να ζητήσει στην αρχή έκτακτη βοήθεια και ύστερα να την κλείσει. Στο μεταξύ το 20% περίπου των καταθέσεων είχε κάνει φτερά.

Οι αρχές της Βουλγαρίας έτρεξαν να μιλήσουν για “εγκληματικές ενέργειες” που αποτελούν μέρος μιας “εσκεμμένης και συστηματικής απόπειρας αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος” της χώρας. Αλλά κάτω από το χαλί κρύβεται ένα ολόκληρο κύκλωμα ιδιωτών τραπεζιτών συνδεδεμένο με ένα πλέγμα καλωδίων από τη μαφία έως την κρατική μηχανή... “ενέσεων”.

Ο Τσβέταν Βασίλεβ είναι ο κύριος μέτοχος της Corpbank. Και ο Ντελιάν Πεέφσκι ένας από τους μεγιστάνες των μίντια της Βουλγαρίας και ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους (μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον) πελάτες της τράπεζας. Για την ακρίβεια ο Πεέφσκι έχει χτίσει ολόκληρη την αυτοκρατορία του στηριζόμενος σχεδόν αποκλειστικά σε “χαριστικά” δάνεια της Corpbank.

Οι δυο τους ήρθαν στα μαχαίρια και μάλιστα βγήκε στη φόρα πως ο ένας απειλούσε να δολοφονήσει τον άλλον... σε ανταλλαγή “γαλλικών” sms.

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Τσβέταν Βασίλεφ και άλλα ανώτερα εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας έχουν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση περίπου 206 εκατομμυρίων λέβα την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2014. Ο Βασίλεφ κατατάσσεται και στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων από την Ιντερπόλ.

Η Corpbank άνθησε, γράφει η εφημερίδα Financial Times, “προσελκύοντας καταθέσεις από τις κρατικές επιχειρήσεις”.

Και ο Πεέφσκι, όμως, διατηρούσε στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση: ο Πεέφσκι είναι βουλευτής του “Κινήματος Για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες” (DPS) -του κόμματος της Τουρκικής Μειονότητας της Βουλγαρίας. Το DSP είναι από την εποχή της πτώσης του “κομμουνισμού” στην Βουλγαρία μόνιμος, σχεδόν, εταίρος των κυβερνήσεων του BSP στην εξουσία. Τον Ιούνη του 2013 ο Ορεσάρσκι τον διόρισε Πρόεδρο της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας -από όπου αναγκάστηκε αμέσως να τον ξηλώσει ύστερα από ένα κύμα μαζικών αντιδράσεων.

Διάσωση

Πάντως, στην επιστολή της ΒΝΒ προς την EPIC υπογραμμίζεται ότι το Ίδρυμα καλωσορίζει τις προσπάθειες της ΕPIC για να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση της τράπεζας και την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία της “κάθαρσης”.

Επίσης, προστίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας είναι ο αρμόδιος θεσμός για να ξεκινήσει συνομιλίες η EPIC, στο πλαίσιο της πρόθεσής της να συμμετάσχει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Το υπουργείο, επίσης, όπως επισημαίνεται στην ίδια επιστολή, είναι ο αρμόδιος θεσμός για να δώσει απαντήσεις και σε άλλα ζητήματα που έθεσε η EPIC, ιδίως δε σε όσα σχετίζονται με τη συμμετοχή της βουλγαρικής κυβέρνησης -με οικονομικούς όρους- στην προσπάθεια διάσωσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το χρονικό διάστημα εποπτείας της προβληματικής τράπεζας ανέρχεται -το ανώτερο- σε έξι μήνες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου της διάσωσης της Corpbank.

Κ. Σαρ. -με πληροφορίες ΑΠΕ, FT

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Τράπεζες
Βουλγαρία
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πορτογαλία
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα