Ηλεκτρονική Έκδοση

Περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας

Νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου εφαρμόζεται εύθραυστη εκεχειρία, παρουσίασε στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Παράλληλα, το Κίεβο πρότεινε την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ανατολικές επαρχίες στις 9 Δεκεμβρίου. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου, ζητώντας την ανεξαρτησία των ανατολικών επαρχιών.

O ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο O ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο

Το νομοσχέδιο για παραχώρηση "ειδικού καθεστώτος" στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.Σύμφωνα με τις προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και για θητεία τριών ετών.
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό και "ανοίγουν τον δρόμο για την αποκέντρωση παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας".
 
Με άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, παραχωρείται αμνηστία "στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ". Οπως διευκρινίζει η ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περί αμνηστίας περιλαμβάνει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί "για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες". Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία