Ηλεκτρονική Έκδοση

Στήριξη της Εθνοσυνέλευσης ζητά η κυβέρνηση Βαλς

Για δεύτερη φορά σε έξι μήνες η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς ζητά τη στήριξη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για να συνεχίσει τη σοσιαλφιλελεύθερη πολιτική που αμφισβητείται έντονα στους κόλπους της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα της αριστεράς να κυβερνά» δηλώνει ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να πείσει τους αντιδρώντες βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος να στηρίξουν τις κατευθύνσεις του ενώ εκείνοι τον κατηγορούν ότι ασκεί συντηρητική πολιτική που ευνοεί τους εργοδότες.

Οι εν λόγω "αντάρτες" βουλευτές ενδέχεται να επιλέξουν σήμερα μια στάση "συλλογικής αποχής", όπως και οι περισσότεροι από τους 18 οικολόγους βουλευτές. Πάντως πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν ότι θα πέσει η κυβέρνηση Βαλς καθώς χρειάζεται να απέχουν 60 σοσιαλιστές βουλευτές για να απειληθεί η κυβέρνηση.
 
Η σοσιαλιστική ομάδα έχει αυτή τη στιγμή 289 βουλευτές από τους 577, δηλαδή ακριβώς την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μανουέλ Βαλς μπορεί επίσης να υπολογίζει στις ψήφους των ριζοσπαστών της αριστεράς, οι οποίοι διαθέτουν τρεις υπουργούς και 17 βουλευτές. Ενδεχόμενη αποτυχία του Βαλς να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της βουλής θα σηματοδοτούσε μια νέα κρίση υποχρεώνοντας τον ίδιο σε παραίτηση και τον πρόεδρο Ολάντ να διαλύσει πιθανότατα την Εθνοσυνέλευση. Ακόμη και αν ξεπεραστεί ο σημερινός σκόπελος πάντως, τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ζήτημα της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2015.
 
Η ψηφοφορία πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την παραίτηση του οποίου επιθυμεί το 62% των Γάλλων, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, και με υπόβαθρο την επικείμενη επιστροφή στην πολιτική αρένα του δεξιού προκατόχου του, του Νικολά Σαρκοζί.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία