Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατρακυλά το χρηματιστήριο

Πιέσεις της κρίσης εντός και εκτός συνόρων

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.130 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00 διαμορφώνεται στις 1.137,14 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,60%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,40 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,44%.

Οι επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα της διήμερης συνεδρίασης, σήμερα και αύριο, της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 κατέγραφε απώλειες 0,6% πριν το μεσημέρι, διευρύνοντας την αρχική πτώση του. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει και χθες, εν μέσω απογοητευτικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα διατηρήσουν τα επιτόκια στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό τους. Η Fed αξιολογεί την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, καθώς προχωρεί στην απόσυρση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων και εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι το επιτόκιο αναφοράς της θα παραμείνει χαμηλό για σημαντικό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός της μηνιαίων αγορών ομολόγων,

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερς, τα ασιατικά χρηματιστήρια παρέμειναν κοντά σε χαμηλό επίπεδο ενός μήνα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία πιθανή στροφή της Fed σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Η φημολογία ότι η Fed μπορεί να αυξήσει νωρίτερα και ταχύτερα τα επιτόκια απ' ότι αναμενόταν στο παρελθόν, έχει πλήξει πολλές χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο και έχει ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν στο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed ενδείξεις για τον χρόνο της πρώτης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά από περισσότερα από 8 χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα ανακοινώσουν επίσης νεότερες προβλέψεις για την οικονομία και τα επιτόκια, επεκτείνοντας τον ορίζοντά τους έως το 2017. Έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων έως το 2015, αλλά τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας έχουν οδηγήσει τους αξιωματούχους της Fed να παραδεχθούν ότι μπορεί να χρειασθεί να δράσουν νωρίτερα απ' ότι νόμιζαν μόλις λίγους μήνες πριν.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Χρηματιστήριο Αθηνών