Ηλεκτρονική Έκδοση

Φυλάκιση ενός έτους, με αναστολή, στον χρυσαυγίτη Πλωμαρίτη

Ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Α΄ Αθήνας Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, κρίνοντας τον ένοχο για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου (927/1979) και συγκεκριμένα για προτροπή σε ρατσιστική βία.

Ο Πλωμαρίτης ήταν ένας από τους “πρωταγωνιστές” του ντοκιμαντέρ "The Cleaners", που γύρισε ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα το διάστημα των διπλών εκλογών του Μαϊου-Ιουνίου 2012.

Πρόκειται για τον υποψήφιο βουλευτή της Χ.Α. που επινόησε την ιστορία των “Χρυσαυγιτών-που-βοηθάνε-τις-γιαγιάδες-του-Αγίου-Παντελεήμονα-να-πάρουν-τις-συντάξεις-τους-από-τα-ATM” – χρησιμοποίησε γι’ αυτό την ίδια του τη μάνα.

Στο ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε και στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, μιλάει για τους μετανάστες χαρακτηρίζοντάς τους “μιάσματα”, “υπάνθρωπους” κ.ά., ενώ είχε αναφερθεί σε δημιουργία κρεματορίων για “να τους κάνουμε σαπούνια... για τα αμάξια και τα πεζοδρόμια”.

Ο χρυσαυγίτης πολιτικάντης ατύχησε να βγει στη δημοσιότητα το βίντεο με τον ίδιο να εκθέτει τις “απόψεις” του, σε μια περίοδο που συζητιόταν η επάρκεια του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 ή η ανάγκη ψήφισης νέου: για να επιδειχθεί το έργο των νέων Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (που τέθηκαν σε λειτουργία μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν), το επίμαχο βίντεο στάλθηκε από την ΕΛΑΣ στον εισαγγελέα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, που ζήτησε καταδίκη του κατηγορουμένου, κρίνοντας ότι «πράγματι εκφράστηκε δημόσια με τρόπο που παρακινούσε σε πράξεις βίας και μίσους κατά ανθρώπων άλλης φυλής».

Απολογούμενος ο Αλ. Πλωμαρίτης υποστήριξε πως δεν εννοούσε όσα κατέγραψε ο σκηνοθέτης. «Ο Γεωργούσης μας έκανε ερωτήσεις γελοίες, και του κάναμε πλάκα και γελάγαμε. Και για αυτό έρχομαι κατηγορούμενος εδώ», είπε. Ο πολιτευτής μάλιστα αρχικά υποστήριξε πως στο επίμαχο υλικό αναφερόταν σε "λαθρομετανάστες" ενώ στη συνέχεια είπε απολογούμενος πως οι θέσεις του αφορούσαν "αριστερούς".

Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό που προβάλει από την αρχή της υπόθεσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του επίδικου βίντεο είναι προϊόν υποκλοπής, γιατί ο Γεωργούσης αν και του ζήτησαν να μην καταγράφει «συνέχιζε να τραβάει παρανόμως μία ιδιωτική συζήτηση». Άλλωστε είχε καταθέσει και μήνυση κατά του κινηματογραφιστή για “παραβίαση του απορρήτου της προφορικής συνομιλίας”

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες που ήταν παρόντες στην επίμαχη βιντεοσκόπηση, άλλοι εκ των οποίων υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο περί αστείων τα όσα είπε ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής, ενώ κάποιοι συμφώνησαν με τον κατηγορούμενο ότι «έγινε χαβαλές».

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ρατσισμός
Χρυσή Αυγή
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μετανάστες και πρόσφυγες