Ηλεκτρονική Έκδοση

Εγκρίθηκε η εμπορική σύνδεση Ουκρανίας-ΕΕ

Με μεγάλη πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ, ταυτόχρονα με την έγκριση της από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «ιστορική» τη στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ μια ταυτόχρονη ψηφοφορία δύο κοινοβουλίων που καλούνται να επικυρώσουν μαζί μια συμφωνία σύνδεσης».

Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν την προηγούμενη Παρασκευή να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το τέλος του 2015, κάνοντας μια υποχώρηση στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ, μέχρι τότε η Ουκρανία θα συνεχίσει να απολαμβάνει προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απόφαση αυτή "μας αφήνει 15 μήνες για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες (...). Συμφωνήσαμε να παρατείνουμε τα προσωρινά εμπορικά μέτρα" που αφορούν τη μείωση ή και πλήρη κατάργηση των τελωνειακών δασμών για ορισμένα ουκρανικά προϊόντα, διευκρίνισε την περασμένη Παρασκευή ο Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Επαφίεται στις τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές να δουν τι θα κάνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2016. Ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε καταλήξει σε μια λύση", πρόσθεσε.

Η Μόσχα, η οποία επισημαίνει ότι η οικονομία της θα πληγεί από την ξαφνική εισροή ευρωπαϊκών προϊόντων χωρίς δασμούς στην αγορά της μέσω της Ουκρανίας, έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα που εισάγει από την 1η Νοεμβρίου. Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η ρωσική οικονομία μπορεί να υποστεί ζημίες ύψους 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάνουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Κιέβου-ΕΕ.
 
Σημειώνεται ότι η άρνηση της πρώην κυβέρνησης της χώρας για υπογραφή της συμφωνίας προκάλεσε κύμα γενικευμένων διαδηλώσεων, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, και κατέληξε στην καθαίρεση του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, μετά από βίαιη καταστολή διαδηλώσεων και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Εμπόριο
Για το ίδιο θέμα
Κίεβο: Αμνηστία στους αντάρτες
Επικυρώνεται η συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας- Ε.Ε