Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει αυτοδύναμη στρατιωτική μονάδα στην Κριμαία

Κίεβο: Αμνηστία στους αντάρτες

Σχεδόν 367.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο χορήγησε ειδικό καθεστώς αυτόνομης διοίκησης σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αντάρτες, αλλά και αμνηστία στους μαχητές, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που υπέγραψε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πρέπει να αυξήσει τα στρατεύματά της στην Κριμέα, την χερσόνησο που προσήρτησε τον περασμένο Μάρτιο.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Από την αμνηστία που χορηγεί το Κίεβο στους αυτονομιστές αντάρτες εξαιρούνται όσοι εμπλέκονται στην κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους τον περασμένο Ιούλιο που στοίχισε τη ζωή στους 298 επιβαίνοντες, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους. 
 
Παράλληλα, η ουκρανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσαν τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας.  
 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι μία πλήρης και αυτοδύναμη στρατιωτική μονάδα πρέπει να αναπτυχθεί στην Κριμέα, λόγω της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και της ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.  
 
Απώλειες και εκτοπισμένοι κάτοικοι 
 
Οι ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων τους τελευταίους πέντε μήνες. 
 
Σχεδόν 367.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
 
Συνολικά «366.866 άνθρωποι έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, κυρίως στη Ρωσία», δήλωσε ο Γιαν Λάρκε, εκπρόσωπος του Ocha.
 
Περίπου 326.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Ρωσία, ενώ 263.000 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.
 
Συνολικά περίπου 630.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της κρίσης και των μαχών, αν και το Ocha θεωρεί ανακριβή τον αριθμό αυτό, καθώς πολλοί εκτοπισμένοι δεν έχουν καταγραφεί. «Οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν μεγαλύτεροι», υπογράμμισε ο Λάρκε.
 
Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τις συγκρούσεις.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κριμαία
Ρωσία
ΟΗΕ
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Εγκρίθηκε η εμπορική σύνδεση Ουκρανίας-ΕΕ