Ηλεκτρονική Έκδοση

Και ο Τσίπρας στο νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν

Την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην κλιματική αλλαγή κατά τη συνάντηση που είχαν πέρυσι στην Ελλάδα περιλαμβάνει στο νέο της βιβλίο με τίτλο “This Changes Everything: Capitalism vs The Climate”, η διάσημη Καναδή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού “The Nation”, το οποίο δημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο, η Κλάιν στάθηκε στη φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: “Ήμασταν ένα κόμμα που είχε τοποθετήσει το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, αλλά, εξαιτίας όλων αυτών των χρόνων της ύφεσης στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την κλιματική αλλαγή”.

Το περιοδικό κάνει επίσης αναφορά στη συνάντηση που είχε η συγγραφέας με τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα και στη συζήτησή τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η κ. Κλάιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνει στο βιβλίο της: «Την περίοδο εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Τσίπρα, διενεργούσε έναν έξοχο αγώνα κατά της λιτότητας. Παρ' όλα αυτά, δυσκολεύονταν να διαμορφώσει μια δική του θετική οικονομική προοπτική. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι το κόμμα του δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση της κυβερνητικής συμμαχίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια απειλή για τις ωραίες θάλασσες της Ελλάδας και για το κλίμα συνολικά. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το εγχείρημα πρέπει να δοθούν για την κάλυψη των συντάξεων και όχι για να αποπληρωθούν οι πιστωτές της χώρας. Με άλλα λόγια, το κόμμα δεν παρείχε μια εναλλακτική λύση στην εξόρυξη, αλλά απλά διέθετε πιο δίκαια σχέδια για την αναδιανομή των πόρων, κάτι ανάλογο με τις περισσότερες αριστερές κυβερνήσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η συγγραφέας σημειώνει στο βιβλίο της πως «όταν συναντηθήκαμε την επόμενη μέρα με τον κ. Τσίπρα, ανέφερα χωρίς περιστροφές ότι οι ανησυχίες για την περιβαλλοντική κρίση επισκιάσθηκαν από άλλες πολύ πιο άμεσες.

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κλιματικές αλλαγές
Βιβλίο
ΣΥΡΙΖΑ