Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο γάλλος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις

Γαλλία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Βαλς

«Η Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της»

Τελευταία ενημέρωση:

H σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με 269 ψήφους υπέρ, έναντι 244 κατά και 53 αποχές.«Η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τί πρέπει να κάνει» τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη Γερμανία και την Κομισιόν. Δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να αποκλίνουμε» τόνισε στην Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς  (Φωτογραφία: EPA/IAN LANGSDON) «Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να αποκλίνουμε» τόνισε στην Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς (Φωτογραφία: EPA/IAN LANGSDON)

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, θα σταθώ στο ύψος των περιστάσεων» υποσχέθηκε ο Μ. Βαλς, μόλις η κυβέρνησή του έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Από την ψηφοφορία απείχαν 31 αντάρτες βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για φιλελεύθερη στροφή στην πολιτική της.
 
Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Βαλς προσφέρει ανακούφιση στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να καταρρέουν, ενώ προσδίδει στον γάλλο πρωθυπουργό μία νομιμότητα την οποία αμφισβητούν η δεξιά αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα της κοινής γνώμης.
 
«Δεν αποτελείτε πια το τείχος προστασίας ενός προέδρου που χάνεται, καθώς έπειτα από 5 μήνες, έχετε όπως και εκείνος φθαρεί, έχετε ξεφτίσει. Έχετε φθαρεί χωρίς να κάνετε τίποτα - αυτός είναι ο άθλος σας» δήλωσε ειρωνικά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP Κριστιάν Ζακόμπ, πριν από την ψηφοφορία.
 
Νωρίτερα, μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Μανουέλ Βαλς τόνισε: «Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να αποκλίνουμε από τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στην εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών (. . .). Πρέπει να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά έξοδα».
 
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σημείωσε ότι η χώρα του δεν ζητεί «καμία διευκόλυνση» για τα δημοσιονομικά της ολισθήματα, αναφερόμενος στην αναβολή για δύο χρόνια (στο τέλος της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία το 2017) της επιστροφής του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
 
Ο Μανουέλ Βαλς επισήμανε την ανάγκη για «ειλικρινή όσο και απαιτητικό διάλογο» Γαλλίας - Γερμανίας. Τόνισε ότι το Βερολίνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και υπέρμαχος της λιτότητας, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
 
«Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι αναγκαία για την επιστροφή της ανάπτυξης και για να δοθεί εκ νέου στο ευρωπαϊκό σχέδιο η πραγματική του φιλοδοξία (. . .). Η κοινή μας ευθύνη είναι λοιπόν ιστορική», υπογράμμισε ο Μ. Βαλς, ο οποίος την προσεχή εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Γερμανία.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Ευρωζώνη
Γαλλία
Για το ίδιο θέμα
Μακρόν: Η Γαλλία είναι «ασθενής»