Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουρκία: Εξετάζεται ουδέτερη ζώνη στη μεθόριο με Ιράκ και Συρία

Ο τουρκικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με το Ιράκ και τη Συρία για να αντιμετωπίσει την απειλή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εργάζονται (πάνω σε αυτά τα σχέδια). Θα μας ενημερώσουν και θα λάβουμε την προσήκουσα απόφαση», δήλωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
 
«Το γενικό επιτελείο στρατού κάνει ελέγχους για να καθορίσει αν μπορεί να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη, όμως ακόμη τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί», δήλωσε τουρκική κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Επισήμανε ότι μια τέτοια κίνηση έχει «καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα».
 
«Βασική μας ανησυχία είναι η άφιξη ενός νέου μεγάλου κύματος προσφύγων. Φιλοξενούμε ήδη σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Σύρους και δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ένα νέο τόσο μεγάλο κύμα» ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Έχει απαγορεύσει τη χρήση της αεροπορικής της βάσης στο Ιντσιρλίκ για τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων.
 
Η Άγκυρα εξήγησε την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, λέγοντας ότι είναι αναγκαία για να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των 49 τούρκων πολιτών που απήχθησαν τον Ιούνιο από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη και παραμένουν όμηροι.
 
«Τα χέρια μας είναι δεμένα εξαιτίας των πολιτών μας που κρατούνται στο Ιράκ», παραδέχθηκε πρόσφατα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.
 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές για την απελευθέρωση των ομήρων.
 
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας εργάζονται εδώ και τρεις μήνες για τον σκοπό αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα προσφέρει «κάθε ανθρωπιστική υποστήριξη» στον συνασπισμό που θα σχηματιστεί για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Ιράκ
Τουρκία