Ηλεκτρονική Έκδοση

Συμφωνία για επίσπευση ανοικοδόμησης της Γάζας

Ο ΟΗΕ, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε συμφωνία για τον «προσωρινό μηχανισμό» που θα επιταχύνει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και θα διασφαλίζει ότι τα οικοδομικά υλικά που θα σταλούν εκεί θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Η συμφωνία «θα επιτρέψει την έναρξη των απαραίτητων εργασιών στη Λωρίδα της Γάζας με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, παραχωρώντας διευθυντικό ρόλο στην Παλαιστινιακή Αρχή στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και τις εγγυήσεις, μέσω της εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι τα υλικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για πολιτικούς σκοπούς» δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ρόμπερτ Σέρι, συντονιστής του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή.
 
Ο Ρ. Σέρι τόνισε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς την άρση όλων των περιορισμών» στη Λωρίδα της Γάζας. Σημείωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας «θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των δωρητών» που θα χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον πρόσφατο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. 
 
Ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή στη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής συνδέσμου για τον συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους την προσεχή Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να δώσουν το παρών εκπρόσωποι των δωρητριών χωρών.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστινιακά Εδάφη
Ισραήλ
ΟΗΕ