Ηλεκτρονική Έκδοση

ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ

Αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να αναπτυχθούν στο Ιράκ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εάν η τρέχουσα στρατηγική αποτύχει, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, σε ακρόασή του στη Γερουσία.

Καθώς οι μάχες θα εξελίσσονται ίσως να χρειαστεί η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων που θα κατευθύνουν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, είπε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ. 
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στα μέτωπα στο Ιράκ, όμως αυτό θα γίνει μόνο «κατά περίπτωση». 
 
«Εάν φθάσουμε στο σημείο που εγώ θα εκτιμήσω ότι οι σύμβουλοί μας πρέπει να συνοδεύσουν τα ιρακινά στρατεύματα στην επίθεση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, θα το προτείνω στον πρόεδρο» Ομπάμα, είπε ο Μάρτιν Ντέμσεϊ.
 
Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν κανέναν αμερικανό στρατιώτη στο Ιράκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από τη χώρα.
 
Προς το παρόν, σχεδόν 300 αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βοηθούν τον ιρακινό στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Άλλοι 300 σύμβουλοι έχουν ήδη φθάσει ως ενίσχυση.
 
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισε ότι οι σύμβουλοι αυτοί δεν θα έχουν διαταγή να εμπλακούν άμεσα σε μάχες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν οι συνθήκες το επιβάλουν και ο ιρακινός στρατός οργανώσει επιχείρηση που θα είναι «υπερβολικά περίπλοκη» οι σύμβουλοι αυτοί θα κληθούν να «δώσουν συμβουλές για τις μάχες σώμα με σώμα» στα ιρακινά στρατεύματα.
 
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός στρατηγός Λόιντ Όστιν που διατάσσει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ είναι θετικά διακείμενος στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ακρίβεια στα αεροπορικά πλήγματα.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ισλαμικό Κράτος
Ιράκ