Έντυπη Έκδοση

ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΚΟΡΜΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Πολιτική πλειοψηφία για την ανατροπή

Ολοταχώς προς διεύρυνση της εκλογικής επιρροής, μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αυτοδυναμία, αν και τη συγκεκριμένη λέξη την αποφεύγουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλοντας να διαφοροποιηθούν με τους αρνητικούς συμβολισμούς που τη συνοδεύουν από το μεταπολιτευτικό παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε  σε «καθαρή πλειοψηφία», για να μπορέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς να εφαρμόσει το πρόγραμμά της Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε σε «καθαρή πλειοψηφία», για να μπορέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς να εφαρμόσει το πρόγραμμά της Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε σε «καθαρή πλειοψηφία», για να μπορέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, και χθες ο Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «πολιτική πλειοψηφία», χωρίς, όμως, αυτές οι διατυπώσεις να κρύβουν το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι έχει δημιουργηθεί ήδη η δυναμική εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει να πηγαίνει καλά και η προσπάθεια για τη δημιουργία του μπλόκου των 121 βουλευτών, ώστε να αποτραπούν οι κυβερνητικές βλέψεις για τη συγκέντρωση της πλειοψηφίας των 180 που επιτρέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αυτό το κλίμα, το σημερινό φόρουμ, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της «Κοινωνίας Πρώτα» των Οδυσσέα Βουδούρη, Θόδωρου Παραστατίδη, έχει το ενδιαφέρον του, καθώς θα συγκεντρώσει βουλευτές της κρίσιμης μάζας των ανεξαρτήτων εντός του Κοινοβουλίου.

Σε δηλώσεις τους στο real.gr, τρεις εξ αυτών δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση φέρει το κυβερνητικό σχήμα, κλείνοντας και οι τρεις το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ σε μελλοντική συνεργασία. «Ο δρόμος δείχνει αριστερά» δηλώνει ο Οδυσσέας Βουδούρης: «Η Κοινωνία Πρώτα ανέλαβε την πρωτοβουλία για μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για το πώς μπορεί να χτιστεί μια μεγάλη συμμαχία δημοκρατικών αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Η κρισιμότητα της στιγμής απαιτεί καθαρές επιλογές. Δεν μπορούν να αυτοχαρακτηρίζονται κεντροαριστεροί οι συνιστώσες του Α. Σαμαρά. Για κάθε κεντροαριστερό ο δρόμος σήμερα δείχνει αριστερά».

Ο Θ. Παραστατίδης, αφού τονίζει με έμφαση ότι «φυσικός μας σύμμαχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει: «Επιδιώκουμε την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει. Ο φυσικός σύμμαχος της Κεντροαριστεράς (όσο και αν ορισμένοι συκοφάντησαν τον όρο και εξακολουθούν να τον συκοφαντούν) είναι η Αριστερά. Φυσικός σύμμαχος για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την άσκηση πολιτικών προς όφελος του λαού και του τόπου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ανάλογο ύφος ο Μ. Μπόλαρης ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει «καμία σχέση με τα παραμάγαζα του Σαμαρά» και πως δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο. «Δεν πρόκειται να έχω καμία απολύτως σχέση με τα παραμάγαζα του Σαμαρά, όπως έχει καταντήσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Δεν πρόκειται να ψηφίσω κανένα πρόσωπο από την παρούσα Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προέχει η πτώση της κυβέρνησης».

Στο φόρουμ με ολιγόλεπτες εισηγήσεις τους θα συμμετάσχουν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του Δημήτρης Βίτσας, από τη ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, οι ανεξάρτητοι Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης από την Κοινωνία Πρώτα, καθώς επίσης και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως οι Αριστείδης Καλουτσάκης (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας), Νικήτας Κανάκης (Κοινωνική Συμφωνία), Θάνος Κονταργύρης (ATTAC Ελλάδα), Στέλιος Κούλογλου, Ανδρέας Νεφελούδης (Αριστερή Προοπτική), Δημήτρης Σακελλάρης (Νέοι Σοσιαλιστές) και Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι Πράσινοι).

Αλλαγή

Σχετικά με το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος που δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας με τη Ν.Δ., ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι στόχος είναι η πολιτική πλειοψηφία που θα δημιουργηθεί να εκφράζει τη θέληση για αλλαγή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Προτιμώ τη φράση "πολιτική πλειοψηφία" από την "αυτοδυναμία".

»Η επίκληση αυτού του όρου είναι λίγο παλαιοκομματική, από τα κακά της μεταπολίτευσης. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη διάθεση μέσα στην κοινωνία υπέρ της πολιτικής πλειοψηφίας» είπε και συμπλήρωσε: «Σας θυμίζω τις δημοσκοπήσεις πριν από τις ευρωεκλογές και το τελικό αποτέλεσμα.

»Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Το βασικό στοιχείο είναι η παράσταση νίκης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μέχρι την ηλικία των 65 ετών η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι αυτά είναι στοιχεία που θα δώσουν ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα οι ηγεσίες των κομμάτων που θα βρεθούν στη Βουλή θα είναι υποχρεωμένες να αφουγκραστούν τη λαϊκή διάθεση, να στηρίξουν ή να ανεχτούν το πολιτικό πρόγραμμα της Αριστεράς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ