Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ * ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 17,2-27 ΔΙΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

Εβαλαν φωτιά τα 18 μέτρα

* Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
«Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα»

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει 300.000 νέες θέσεις εργασίας Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει 300.000 νέες θέσεις εργασίας Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ

Με τη διαβεβαίωση ότι «δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα», ο Γιάννης Δραγασάκης παρενέβη στα όσα λέγονται για το κόστος του προγράμματος ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά, που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. «Αυτά που είπαμε είναι ένα μικρό μέρος του προγράμματος, θα έλεγα το πρόγευμα», δήλωσε (Βήμα fm), ενώ αναφερόμενος στον τρόπο που θα χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα, αναφέρθηκε σε ατέλειες του υπάρχοντος συστήματος, όπως στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, λέγοντας πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στην Ελλάδα θα έπρεπε να εισπράττονται 25 δισ. αλλά εισπράττονται 15-16 δισ. «Την ώρα που στην Ευρώπη είναι στο 80%, στην Ελλάδα είναι στο 60% και χαμηλότερα. Επομένως αν καταφέρουμε και το κάνουμε 70%, στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, προκύπτει ποσό 2,5 δισ.».

Σχετικά με τις 300.000 θέσεις εργασίας διευκρίνισε ότι δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά «προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές» και χαρακτήρισε έγκλημα το γεγονός ότι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έγινε και η εξυγίανση για τα «κόκκινα δάνεια». «Αυτό που προτείνουμε εμείς, το φορέα διαχείρισης "κόκκινων δανείων", είναι διότι θέλουμε να ανακουφίσουμε τον κόσμο που φοβάται ή κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αλλά από την άλλη είναι και μέτρο ανόρθωσης του τραπεζικού συστήματος, για να μπορέσει να λειτουργήσει» είπε.

Ο επικεφαλής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη πως το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα είναι σε συνεχή επεξεργασία, σημειώνοντας πως ακόμη και αν έγινε κάπου λάθος, θα διορθωθεί και θα ανακοινωθεί δημόσια. «Εμείς, με τη νωπή εντολή που θα έχουμε από το λαό, με το διαφανές και συγκεκριμένο πρόγραμμά μας και την αποδοχή που βλέπουμε ότι έχει σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας και τη δύναμη που θα έχει αυτό, θα διαπραγματευτούμε. Ας μιλάμε με τη γλώσσα ότι έχουμε κι εμείς κάποιο δίκιο, επιτέλους! Ας μιλάμε με τη συνείδηση ότι εδώ και χρόνια φεύγει ελληνικός πλούτος και πάει στους ξένους. Ας μιλάμε με τη συνείδηση, δυνατά, ότι το πρόγραμμα που μας έφεραν για σωτηρία είναι για σωτηρία των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους τραπεζών και καταστροφής της κοινωνίας. Ας μιλήσουμε, εν πάση περιπτώσει, με όρους αξιοπρέπειας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

** ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Οδηγούν σε αύξηση φορολογίας»

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Από 17,2 μέχρι και 27 δισ. ευρώ ανεβάζει τώρα η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος των 18 μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η δικομματική κυβέρνηση προσπαθεί έτσι απεγνωσμένα να ψαλιδίσει την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαπιστώνει ότι υποτιμητικά σχόλια, τύπου «λεφτά υπάρχουν», δεν αρκούν για να αντικρούσουν την απήχηση του «συμμαζεμένου» προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο στο αριστερό και κεντροαριστερό ακροατήριο, αλλά και στους κεντρώους, δεξιούς και αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Γι' αυτό παρουσιάζεται κατ' αρχήν ως ασαφής η κοστολόγηση, που έχει κάνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, και από εκεί και πέρα η βασική «απειλή» που αποπνέει η ανάλυση του οικονομικού επιτελείου, σε ευθυγράμμιση με την αντιμετώπιση των εξαγγελιών Τσίπρα τις προηγούμενες ημέρες από το Μαξίμου, αφορά την κάλυψη του κόστους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση της φορολογίας 2.700 ευρώ το χρόνο για κάθε φορολογούμενο ή με νέο δανεισμό.

Η κινδυνολογία για έξοδο από το ευρώ πάντως εγκαταλείπεται - τουλάχιστον στο τεχνοκρατικό κείμενο του υπουργείου Οικονομικών. Στη θέση της όμως υιοθετείται ο φόβος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, με την εκτίμηση για αύξηση του ελλείμματος κατά 9 με 15 ποσοστιαίες μονάδες (ανάλογα με την εκτίμηση για κόστος 17,2 ή 27 δισ.), πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, φυγή κεφαλαίων από τη χώρα. «Ακόμα και με την τιμολόγηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον 11,3 δισ. κόστος, θα βρεθούμε απέναντι στις αγορές, που θα ζητούν δυσθεώρητα επιτόκια για να δανείσουν τη χώρα, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα κλείσει την κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης, και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας, που, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, θα δυσχεράνουν την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ», υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο κατηγορεί πάντως από τη μία τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποφεύγει να κοστολογήσει μέτρα και να συγκεκριμενοποιήσει ορισμένες εξαγγελίες, ώστε να είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός -εξ ου και οι εκτιμήσεις για κόστος από 17,2 μέχρι 27 δισ. ευρώ- και από την άλλη υποθέτει ότι το κόστος θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, εκτιμώντας για παράδειγμα ότι η διαγραφή των ιδιωτικών χρεών θα κοστίσει από 10 ώς 20 δισ. ευρώ και προσθέτοντας 1 δισ. ευρώ στην κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του αφορολογήτου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ