Έντυπη Έκδοση

Γερμανικό μοντέλο θέλει το Ποτάμι

Αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή, που θα «προσομοιάζει με το γερμανικό εκλογικό σύστημα», ζητά το Ποτάμι, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τοποθετούνται στο ζήτημα ανάλογα με το κομματικό τους συμφέρον. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη προτείνει ως βάση διαλόγου ένα «μεικτό εκλογικό σύστημα που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της εκλογής με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες και της εκλογής με λίστα σε διευρυμένες περιφέρειες».

Οι άξονες των προτάσεων του Ποταμιού είναι η μείωση του αριθμού των 300 βουλευτών στους 250 και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπου οι 150 βουλευτές θα εκλέγονται στις μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι 100 από τις μείζονες περιφέρειες. Προβλέπει μάλιστα την εκλογή 5 βουλευτών από την ελληνική διασπορά, όπως εκλέγονται σήμερα οι βουλευτές Επικρατείας. Στις μονοεδρικές θα ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα και στις πολυεδρικές το αναλογικό. Σύμφωνα με γερμανικό εκλογικό μοντέλο, ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων, μία για το βουλευτή της αρεσκείας του και μία για το κόμμα της αρεσκείας του. Ενώ ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή πρέπει να περάσει το 5% ή να κερδίσει τρεις μονοεδρικές περιφέρειες.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Αλιβιζάτος απορρίπτει την πρόταση Θεοδωράκη να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με επιστολή του στην «Καθημερινή» σημειώνει ότι «δεν θέλω να αναμειχθεί το όνομά μου στη διεξαγόμενη συζήτηση για την προεδρική εκλογή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Το Ποτάμι