Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

«Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αδειάσουν οι τράπεζες»

Η κινδυνολογία περί διαρροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και η κατηγορία περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από όποιον μιλά για πρόωρες εκλογές, δείχνουν την ολοένα και πιο δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί προς την προεδρική εκλογή και σε ενδεχόμενες εθνικές κάλπες.

Πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι καταθέτες τρέχουν να πάρουν τα χρήματά  τους (Ετσι το φαντάζεται ο πρωθυπουργός) Πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι καταθέτες τρέχουν να πάρουν τα χρήματά τους (Ετσι το φαντάζεται ο πρωθυπουργός) Ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας χθες με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου βρέθηκε με αφορμή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, επανέφερε ουσιαστικά την ατζέντα τού 2012, όταν μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είχε σημειωθεί φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Δεν δίστασε έτσι να δημιουργήσει ο ίδιος κλίμα καταστροφολογίας, με αμφίβολες συνέπειες, προκειμένου να ενισχύσει το επικοινωνιακό οπλοστάσιο της παραπαίουσας κυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται ως η εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση.

«Εάν πέσουμε...»

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τον Γιάννη Μιχελάκη για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος, εκτίμησε ότι η σχετική συζήτηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και στο σχόλιο του Μάξιμου Χαρακόπουλου: «Τότε, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πάμε στην κάλπη με άλλο αέρα», δήλωσε κατ' αρχάς ότι δεν πιστεύει πως θα προκληθεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διότι θα βρεθούν οι 180, προσθέτοντας ότι «εάν πέσει η κυβέρνηση με αφορμή την προεδρική εκλογή και με βάση τα όσα είπε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες».

Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ποτέ στο ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης (καθώς ήδη είχε προκληθεί θόρυβος περί ηττοπάθειας), αλλά χαρακτήρισε ανεδαφικές τις εξαγγελίες Τσίπρα και είπε ότι «ακόμη και εάν δοθεί ποτέ η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει -κάτι που δεν θα γίνει ποτέ- τότε θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες».

Η λεπτομέρεια αυτή μικρή σημασία έχει, ωστόσο, μπροστά στην ουσία του παιχνιδιού με την οικονομία με στόχο την καλλιέργεια φόβου, καθώς όπως παραδέχονται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους όλο και περισσότερα στελέχη της Ν.Δ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβίζει πια τόσο πολύ, ειδικά μετά τον ΕΝΦΙΑ».

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους είχε επιχειρήσει να σταματήσει την εκλογολογία από όπου και εάν προέρχεται, είτε δηλαδή απορρέει από τα ίδια τα στελέχη της δικομματικής με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την προεδρική εκλογή, είτε από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές.

«Οποιος σήμερα μιλά για εκλογές ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το καλό του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα», σχολίασε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Τσίπρας: Ο πανικός οδηγεί τον Σαμαρά σε ακατάσχετη κινδυνολογία