Έντυπη Έκδοση

Καβγάς για τον εκλογικό νόμο

Η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ,που διατηρεί ανοιχτή το ΠΑΣΟΚ, συντηρεί την εικόνα κατάρρευσης της δικομματικής και πρόωρης προσφυγής σε κάλπες και φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, το οποίο πετά το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ και επισείει το φάντασμα της ακυβερνησίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη σήκωσε καταρχήν χθες το γάντι, προκαλώντας την κυβέρνηση να φέρει νόμο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να παραιτηθεί προκαλώντας πρόωρες εκλογές, με τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νέο εκλογικό σύστημα. Ξεκαθάρισε όμως ότι η Κουμουνδούρου συζητά μόνο για απλή αναλογική, καθώς παραμένει υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσής της.

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε διά της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αννας Ασημακοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σκουρλέτη «δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών». Υποστήριξε δε ότι «πριν καν προλάβει ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη να ζητήσει εκλογές και να διακηρύξει τη βεβαιότητά του για αυτοδυναμία, τα στελέχη του τον επαναφέρουν στη ζοφερή πραγματικότητα των ποσοστών (και των απωλειών των 150.000 ψήφων) στις ευρωεκλογές».

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επέμεναν και χθες σε όλους τους τόνους ότι για το Μαξίμου δεν υπάρχει θέμα εκλογικού νόμου, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο «σπασίματος» της αχανούς Β' Αθήνων, όπου η Ν.Δ. κινδυνεύει εάν είναι δεύτερο κόμμα να εκλέξει με τα σημερινά δεδομένα επτά με οκτώ βουλευτές από 13 που έχει αυτή τη στιγμή.

Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, ο πήχυς της αυτοδυναμίας μειώνεται όσο αυξάνεται το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Εάν για παράδειγμα στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και εάν γίνουν, η εικόνα είναι αντίστοιχη με αυτή των ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες το άθροισμα των κομμάτων που δεν ξεπέρασαν το όριο του 3% προσέγγιζε το 9%, αυτοδυναμία διασφαλίζεται με 36,8% -ποσοστό πάντως που είναι αμφίβολο κατά πόσον μπορεί να συγκεντρώσει πλέον ένα κόμμα, ενώ ανοιχτό είναι το πώς και κατά πόσον η πόλωση θα εξαφανίσει τα μικρά κόμματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτικά κόμματα
Εκλογικός Νόμος
ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ