Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ

«Φέρτε πίσω 387,4 εκατ. ευρώ»

Με χρηματικό πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ απειλείται η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν ζητήσει πίσω τα ποσά που μοίραζε αφειδώς σε αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά την περίοδο 2008-2009, επί υπουργίας του Σωτήρη Χατζηγάκη.

Την περίοδο 2008-2009 μοίραζαν αφειδώς ενισχύσεις,  για να είναι αρεστοί  στους αγρότες Την περίοδο 2008-2009 μοίραζαν αφειδώς ενισχύσεις, για να είναι αρεστοί στους αγρότες Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θανάση Ψύρρα, με αφορμή την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για ανάκτηση από την Ελλάδα αγροτικών ενισχύσεων ύψους 387,4 εκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν σε αγρότες κατά την προαναφερόμενη περίοδο.

«Η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μιας κρατικής ενίσχυσης υποχρεώνει το κράτος-μέλος που την έχει χορηγήσει να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης εντός ταχθείσης προθεσμίας» υπογραμμίζει ο κ. Χαρδούβελης, διευκρινίζοντας πάντως ότι «μόνο εφ' όσον δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης είναι πιθανή η έκδοση καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επιβολή προστίμου εις βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».

Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποιεί εξάλλου ότι δεν τίθεται προσώρας ζήτημα δημιουργίας δημοσιονομικού κενού, καθώς υπόχρεες στην καταβολή των προς ανάκτηση ποσών είναι οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές. Ρίχνει τέλος το «μπαλάκι» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιστροφής των κονδυλίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπουργείο Οικονομικών
Πρόστιμα/κλήσεις/ποινές